Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Wat elke vrouw zou moeten weten over vaginale schimmelinfecties: van oorzaken tot preventie

Inhoudsopgave

Veranderde afscheiding, jeuk en een rode verkleuring van de huid. Als vrouw is de kans groot dat je er op een moment in je leven mee te maken gaat krijgen; een vaginale schimmelinfectie is namelijk een veel voorkomend probleem. 75% van alle vrouwen maakt een vaginale schimmelinfectie door in haar leven. Het wordt veroorzaakt door een overgroei van schimmels in de vagina, meestal van de gist Candida albicans. In deze blog bespreken we wat een vaginale schimmelinfectie precies is, de symptomen, de mogelijke oorzaken, de duur van de infectie en de behandelingsopties. Daarnaast geven we je uiteraard een paar handige tips hoe je een vaginale schimmelinfectie in de toekomst kan voorkomen. Lees snel verder om meer te weten te komen.

vaginale schimmelinfectie stats Infographics

Wat is een vaginale schimmelinfectie?

Een vaginale schimmelinfectie is een veelvoorkomende aandoening die vrouwen op alle leeftijden kan treffen. Bij een vaginale schimmelinfectie is de normale balans van micro-organismen in de vagina verstoord. In de normale situatie zijn er in de vaginale vele verschillende schimmels en bacteriën aanwezig, die het normale microbioom van de vagina vormen. Candida albicans is een soort gist die van nature in de vagina voorkomt. Een gist is een eencellige schimmel en dit is de reden dat een candida infectie onder de schimmelinfecties valt. Wanneer de vaginale balans verstoord raakt, kunnen bepaalde micro-organismen gaan overgroeien. Candida albicans is een van de meest voorkomende schimmels die zo’n overgroei kan veroorzaken. In de normale situatie zijn er dus altijd kleine hoeveelheden Candida aanwezig in de vagina, maar door bepaalde factoren, zoals het gebruik van antibiotica of door hormonale veranderingen, kan de Candida gist kan overgroeien en mogelijk klachten veroorzaken. Welke klachten je kan krijgen van deze overgroei lees je hieronder.

test schijf

Symptomen van een vaginale schimmelinfectie

Wanneer er sprake is van een verstoorde balans en overgroei van Candida kan dit verschillende symptomen veroorzaken. Het is echter belangrijk om op te merken dat niet iedereen met een overgroei van Candida klachten ervaart. Desalniettemin kunnen de volgende symptomen optreden:

 • Jeuk in en rond de vagina: Een veel voorkomend teken van een Candida-infectie is jeuk die specifiek gelokaliseerd is in en rond de vagina. Deze jeuk kan variëren in intensiteit en kan een bron van ongemak en irritatie zijn.
 • Brandend gevoel tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap: Bij een Candida-infectie kan er een branderig gevoel optreden tijdens het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van irritatie of gevoeligheid in het genitale gebied.
 • Witte, brokkelige afscheiding: Een ander kenmerkend symptoom van een Candida-infectie is de aanwezigheid van witte, brokkelige afscheiding. Deze afscheiding kan lijken op cottage cheese en kan een onaangename geur hebben.
 • Roodheid en zwelling van de vulva: Bij een Candida-infectie kan er roodheid en zwelling optreden van de vulva, het buitenste deel van de vrouwelijke geslachtsorganen. Dit kan gepaard gaan met een gevoel van gevoeligheid en pijn.
grapefruit
cactus

Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet specifiek zijn voor Candida-infecties en ook kunnen voorkomen bij andere aandoeningen. Daarom hebben we bij Easly de vrouwelijke intieme gezondheidstest ontwikkeld, waarin niet alleen wordt getest op Candida, maar ook op andere micro-organismen die bovengenoemde klachten kunnen veroorzaken. Je kunt de test eenvoudig thuis afnemen.

Je weet nu wat de symptomen zijn van een overgroei aan Candida gist. Maar hoe kan het dat je een overgroei krijgt?

Oorzaken van een vaginale schimmelinfectie

Zoals eerder genoemd, worden klachten bij een vaginale schimmelinfectie veroorzaakt door een overgroei van de Candida-gist. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een vaginale schimmelinfectie. Hieronder beschrijven we enkele van die factoren:

 • Veranderingen in de hormonale balans: Schommelingen in de hormonen, zoals tijdens de menstruatiecyclus of tijdens de zwangerschap, kunnen de vaginale flora verstoren. Deze verstoring kan een omgeving creëren waarin Candida-gisten zich kunnen vermenigvuldigen.
 • Gebruik van bepaalde medicijnen: Het gebruik van bepaalde medicijnen, met name antibiotica, kan de normale vaginale flora verstoren. Antibiotica kunnen namelijk niet alleen schadelijke bacteriën doden, maar ook de goede bacteriën die de Candida-gisten onder controle houden. Dit kan leiden tot een overgroei van Candida en het ontstaan van een schimmelinfectie.
 • Verzwakt immuunsysteem: Een verzwakt immuunsysteem kan het risico op een vaginale schimmelinfectie verhogen. Ziekte, stress, een slechte voedingstoestand of het gebruik van immunosuppressieve medicijnen kunnen allemaal bijdragen aan een verminderde afweerreactie van het lichaam tegen Candida-gisten.
 • Diabetes mellitus (suikerziekte): Bij mensen met diabetes mellitus is het suiker(glucose)gehalte in het lichaam verhoogd. Candida-gisten gedijen goed in een omgeving met een verhoogd suikergehalte, waardoor mensen met diabetes een verhoogd risico lopen op vaginale schimmelinfecties.
testen
pillen

Het is belangrijk om op te merken dat deze factoren het risico op het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie kunnen verhogen, maar dat niet iedereen met deze factoren automatisch een infectie zal krijgen. Bovendien is er bij een groot deel van de Candida-infecties geen specifieke onderliggende oorzaak aan te wijzen.

Vrouw met mango

Behandeling en duur van een vaginale schimmelinfectie

De duur van een vaginale schimmelinfectie kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kan deze binnen een week verbeteren met de juiste behandeling.

De behandeling van een vaginale schimmelinfectie omvat meestal antischimmelmedicatie, zoals vaginale crèmes of tabletten, die lokaal worden aangebracht. Deze medicijnen helpen bij het doden van de Candida-gist en verminderen de symptomen.

Na het starten van de behandeling kan een verbetering van de symptomen binnen enkele dagen worden waargenomen. Het is echter belangrijk om de volledige voorgeschreven behandelingskuur te volgen, zelfs als de symptomen verdwijnen, om ervoor te zorgen dat de infectie volledig wordt behandeld.

Gerelateerde tests

Wat te doen bij terugkerende vaginale schimmelinfecties?

In sommige gevallen kunnen de symptomen aanhouden of terugkeren, wat kan duiden op een chronische of terugkerende schimmelinfectie. Een chronische schimmelinfectie verwijst naar een infectie die langdurig aanhoudt en moeilijk te behandelen is. Terugkerende schimmelinfecties verwijzen naar het herhaaldelijk optreden van infecties, meestal met tussenpozen van enkele maanden

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van chronische of terugkerende schimmelinfecties. Deze kunnen bestaan uit onderliggende gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een verzwakt immuunsysteem, die het moeilijk maken voor het lichaam om de Candida-gist effectief te bestrijden. Bovendien kunnen andere factoren, zoals het niet volgen van de voorgeschreven behandelingskuur, hormonale veranderingen of verstoring van de vaginale flora, bijdragen aan het terugkeren van de infectie.

verontrusten
arts

Als de symptomen aanhouden of terugkeren, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor verder onderzoek en behandeling. De arts kan aanvullende tests uitvoeren om de oorzaak van de aanhoudende infectie te achterhalen.

Hoe voorkom je vaginale schimmel

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een vaginale schimmelinfectie volledig te voorkomen, zijn er enkele belangrijke maatregelen die je kunt nemen om het risico op infecties te verminderen:

 • Houd de vagina schoon en droog: Het is belangrijk om de vagina schoon te houden, maar vermijd het gebruik van zeep in de vagina. Deze kunnen de natuurlijke pH-balans verstoren en de groei van schimmels bevorderen. Het is voldoende om alleen water te gebruiken
 • Draag katoenen ondergoed: Synthetische materialen kunnen vocht vasthouden en een broeierige omgeving creëren waarin schimmels gedijen. Het dragen van ademende katoenen ondergoed kan helpen om vocht weg te voeren en de ventilatie te verbeteren. Dit helpt om de vagina droog en minder vatbaar voor infecties te houden. Het is ook belangrijk om strakke, beperkende kleding te vermijden, omdat dit wrijving en vochtophoping kan veroorzaken.
 • Vermijd langdurig dragen van natte badkleding: Blijven rondlopen in natte badkleding na het zwemmen of zweten kan vocht vasthouden en de groei van schimmels bevorderen. Zorg ervoor dat je na het zwemmen of zweten droge kleding aantrekt. Dit helpt om een vochtige omgeving te voorkomen waarin schimmels kunnen floreren.
 • Beperk het gebruik van antibiotica: Antibiotica kunnen de natuurlijke balans van bacteriën in de vagina verstoren, waardoor schimmels de overhand kunnen krijgen en een infectie kunnen veroorzaken. Gebruik antibiotica alleen wanneer ze strikt noodzakelijk zijn en volg altijd de voorgeschreven dosering.
 • Optimaliseer je weerstand: Een verminderde weerstand leidt sneller tot een overgroei van de candida gist in de vagina. Zorg voor een gebalanceerd en gezond dieet, slaap voldoende en probeer stress te beperken.
Slanke vrouw
slaapmasker

Door deze maatregelen te volgen, kun je de kans op het ontwikkelen van een vaginale schimmelinfectie verminderen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat zelfs met de beste preventieve maatregelen een vaginale schimmelinfectie nog steeds kan optreden. Als je symptomen ervaart, zoals jeuk, een brandend gevoel, abnormale afscheiding of roodheid, is het raadzaam om contact op te nemen met je arts of om de schimmelinfectie of bacteriële infectie test van Easly te doen.

Conclusie

In dit blog hebben we uitgebreid gesproken over de symptomen, oorzaken, behandeling en preventie van vaginale schimmelinfecties. Vaginale schimmelinfecties komen heel vaak voor en de meeste vrouwen zullen er op een moment in hun leven mee te maken krijgen. Wanneer je klachten hebt van jeuk, een veranderde afscheiding of een branderig gevoel, zou het zomaar kunnen dat er sprake is van een vaginale schimmelinfectie. Via Easly kan je er – met de vrouwelijke intieme gezondheidtest – op een gemakkelijke en betrouwbare manier achter komen of je klachten worden veroorzaakt door een schimmel. Gelukkig is een vaginale schimmelinfectie goed te behandelen. Zorg altijd voor een gezonde leefstijl, zodat je je lichaam voldoende ondersteunt in het voorkomen van een vaginale schimmelinfectie.

Gezonde vrouw
drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen