Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Genitale schimmelinfectie of soa: wat zijn de verschillen?

Inhoudsopgave

Seksuele gezondheid is een belangrijk onderdeel van onze algehele gezondheid. Infecties in het genitale gebied zijn relatief veelvoorkomend en kunnen zowel mannen als vrouwen treffen. Genitale infecties kunnen veroorzaakt worden door verschillende bacteriën, virussen, parasieten of schimmels. Sommige daarvan noemen we een soa, omdat zij via seksueel contact worden overgedragen. In Nederland nam de incidentie van verschillende soa’s in het afgelopen jaar wederom toe. 

Condoom om banaan
Hand met fruit

Daarnaast komen genitale schimmelinfecties ook veelvuldig voor. Ter illustratie: 75% van alle vrouwen krijgt ergens in haar leven te maken met een genitale schimmelinfectie. Of klachten worden veroorzaakt door een soa of een genitale schimmelinfectie is niet altijd eenvoudig; ze presenteren zich vaak vrijwel identiek. Daarom gaan we in dit artikel dieper in op deze twee veelvoorkomende problemen: soa’s en genitale schimmelinfecties. Wat zijn de verschillen tussen deze twee? Hoe kan je ze onderscheiden? En hoe kom je erachter welke aandoening je klachten veroorzaakt? Lees dit blog en je zult de antwoorden op deze vragen te weten komen. 

Couple

Welke soa lijkt op een genitale schimmelinfectie?

Genitale schimmelinfecties en soa’s hebben meerdere overeenkomsten, maar zijn twee totaal verschillende aandoeningen. Vooral de soa’s chlamydia, gonorroe, trichomonas en herpes genitalis kunnen overeenkomsten vertonen met een genitale schimmelinfectie. Daardoor zijn ze soms moeilijk te onderscheiden. De overeenkomsten tussen een soa en een genitale schimmelinfectie zijn als volgt:

 •  Symptomen: genitale schimmelinfecties en soa’s kunnen dezelfde symptomen veroorzaken. Denk aan een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen, roodheid, blaasjes en afscheiding uit vagina of penis. Deze symptomen kunnen veroorzaakt worden door een schimmel, maar ook door verschillende soa’s, zoals chlamydia, gonorroe en trichomonas. Blaasjes kunnen voorkomen bij een genitale schimmelinfectie, maar kunnen ook voorkomen bij herpes genitalis of syfilis.  

 • Lokalisatie: zowel soa’s als schimmelinfecties kunnen symptomen veroorzaken in het genitale gebied. Beide aandoeningen kunnen ook nog (verschillende) symptomen veroorzaken in andere delen van het lichaam.

 • Overdracht: hoewel soa’s altijd worden overgedragen door seksueel contact is er een kleine kans dat ook een genitale schimmelinfectie via seksueel contact wordt overgedragen. De symptomen van een schimmelinfectie worden voornamelijk veroorzaakt door een overgroei van schimmels die van nature ook al op het lichaam voorkomen. Soms kan het veroorzaakt worden doordat een individu wordt blootgesteld aan een grote hoeveelheid schimmel van de partner, waardoor dit ook een dysbalans in schimmels veroorzaakt bij het individu. Dit is echter niet de meest vooraanstaande manier waarop een (genitale) schimmelinfectie ontstaat en dit is eveneens de reden dat een genitale schimmelinfectie niet tot de soa’s wordt gerekend.
condoom
vrouw met kramp
hoofd op mans hand
Bloem

Verschil tussen soa en schimmelinfectie

Zoals eerder benoemd zijn een soa en een schimmelinfectie twee totaal verschillende aandoeningen. Hoewel ze meerdere overeenkomsten hebben, zoals we ze hierboven venoemd hebben, is het ook belangrijk om te weten wat de verschillen zijn tussen deze twee aandoeningen. 

Het belangrijkste verschil tussen soa’s en genitale schimmelinfecties ligt in de oorzaken en de behandeling. We leggen het uit:

 • Oorzaken: soa’s worden veroorzaakt door bacteriën of virussen, terwijl schimmelinfecties het gevolg zijn van schimmels. Bovendien komen deze schimmels vaak al van nature voor in het genitale gebied, maar veroorzaken ze nu klachten door een overgroei en dysbalans van de samenstelling van deze microflora. Het virus of de bacterie die een soa veroorzaakt, komt niet van nature voor in het genitale gebied en krijg je alleen door seksieel contact met een besmet persoon. 

 • Symptomen: hoewel soa’s en genitale schimmelinfecties overeenkomstige symptomen hebben, zijn er specifieke symptomen voor iedere aandoening die niet voorkomen bij de andere aandoening. Een genitale schimmelinfectie geeft bijvoorbeeld geen koorts of zwelling van de lymfeklieren, terwijl dit wel het geval kan zijn bij een soa. Ook geven genitale schimmelinfecties geen pijn in de onderbuik, terwijl dit wel het geval is bij sommige (ernstige) soa’s. 

 • Behandeling: soa’s worden behandeld met antibiotica of antivirale middelen, terwijl schimmelinfecties behandeld worden met antischimmelmiddelen.

 • Complicaties: soa’s kunnen in sommige gevallen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken als ze onbehandeld blijven, terwijl schimmelinfecties meestal minder ernstig zijn.
arts voelt aan keel
Medicatie

Hoe ziet een schimmelinfectie eruit?

Een genitale schimmelinfectie is een veelvoorkomende aandoening die zowel mannen als vrouwen kan treffen. 75% van alle vrouwen krijgt op een moment in haar leven een keer te maken met een vaginale schimmelinfectie.

Statestieken

Een vaginale schimmelinfectie ontstaat wanneer de natuurlijke balans van micro-organismen in de vagina verstoord raakt. Normaal gesproken huisvest de vagina een diversiteit aan schimmels en bacteriën, die het gezonde microbioom van de vagina vormen. Candida albicans, een type gist (oftewel: een eencellige schimmel), bevindt zich van nature in de vagina. Als de balans in de vagina verstoord raakt, kunnen bepaalde micro-organismen beginnen te overwoekeren en Candida albicans is een van de meest voorkomende schimmels die zo’n overgroei kan veroorzaken. 

 

Hoewel een genitale schimmelinfectie bij mannen minder vaak voorkomt dan bij vrouwen, is dit zeker niet zeldzaam. Meestal wordt het eveneens veroorzaakt door Candida albicans, dezelfde gist die vaginale schimmelinfecties bij vrouwen veroorzaakt. Deze infectie bij mannen staat bekend als balanitis (ontsteking van de eikel) of balanoposthitis (ontsteking van de eikel en voorhuid), afhankelijk van welk deel van de mannelijke genitaliën wordt aangetast.

woman in bimini
fruits
Arms on bed

Wanneer een schimmel, zoals Candida albicans, overgroeit, kan het verschillende klachten veroorzaken. We nemen je mee in de verschillende klachten van genitale schimmelinfecties, soa’s en de verschillen tussen mannen en vrouwen. 

Symptomen genitale schimmelinfectie

Bij zowel mannen als vrouwen kan een overgroei van een genitale schimmelinfectie klachten veroorzaken.

Rode condoom
man wrijft over neus

Symptomen genitale schimmelinfectie bij vrouwen:

 • Jeuk in en rond de vagina: Een veelvoorkomend kenmerk van een genitale schimmelinfectie is jeuk die specifiek gelokaliseerd is in en rond de vagina. Het kan een irriterend, branderig of pijnlijk gevoel geven.
   
 • Een branderig gevoel tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap: genitale schimmelinfecties kunnen gepaard gaan met een branderig gevoel tijdens het plassen of tijdens geslachtsgemeenschap. Dit gaat vaak samen met een gevoel van irritatie en gevoeligheid in het genitale gebied.

 • Witte, korrelige afscheiding: Een ander kenmerkend symptoom van een genitale schimmelinfectie is de aanwezigheid van witte, korrelige afscheiding. Deze afscheiding kan lijken op cottage cheese en soms een onaangename geur hebben.

 • Roodheid en zwelling van de vulva: genitale schimmelinfecties kunnen leiden tot roodheid en zwelling van de vulva, het buitenste gedeelte van het vrouwelijke geslachtsorgaan. Dit kan gepaard gaan met een branderig of pijnlijk gevoel.

Symptomen genitale schimmelinfectie bij mannen: 

 • Jeuk en roodheid rond de eikel: Een veel voorkomend teken van een genitale schimmelinfectie bij mannen is jeuk en roodheid, meestal rond de eikel.

 • Witte afscheiding onder de voorhuid: Sommige mannen met een genitale schimmelinfectie kunnen witte afscheiding onder de voorhuid hebben. Deze substantie kan een onaangename geur hebben.

 • Brandend gevoel tijdens het plassen of geslachtsgemeenschap: genitale schimmelinfecties kunnen gepaard gaan met een branderig gevoel tijdens het plassen of tijdens seksuele activiteit.

 • Roodheid en zwelling van de voorhuid: een genitale schimmelinfectie kan leiden tot roodheid en zwelling van de voorhuid.

Het is belangrijk op te merken dat niet iedereen met genitale schimmelinfectie symptomen ervaart. Ben jij een vrouw en wil je meer weten over genitale schimmelinfecties? Lees dan ons uitgebreide blog over vaginale schimmelinfecties of kies voor zekerheid en doe de Easly Vrouwelijke Intieme Gezondheid test.

Hoe ziet een soa eruit?

Soa’s zijn een diverse groep van seksueel overdraagbare aandoeningen die kunnen worden overgedragen op verschillende manieren en verschillende symptomen en complicaties kunnen veroorzaken. De vijf meest voorkomende soa’s worden the big five genoemd: chlamydia, gonorroe, syfilis, hepatitis B en hiv. Niet alle soa’s veroorzaken altijd symptomen. Sommige soa’s veroorzaken helemaal geen klachten. Andere soa’s veroorzaken pas in een later stadium klachten, terwijl iemand wel al besmettelijk is. 

 

Niet alle soa’s geven dezelfde symptomen. In het algemeen moet je aan een soa denken wanneer er sprake is van de volgende klachten:

Soa symptomen bij vrouwen:

 • Ongewone vaginale afscheiding.
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen. 
 • Pijn in de onderbuik.
 • Pijn tijdens seksueel contact. 
 • Vaginaal bloedverlies tussen de menstruaties door. 
 • Zwellingen, bultjes, blaren of zweren op de vulva. 

Soa symptomen bij mannen:

 • Ongewone afscheiding uit de penis.
 • Pijn of branderig gevoel bij het plassen.
 • Pijn of branderig gevoel bij geslachtsgemeenschap.
 • Zwelling of gevoeligheid van de testikels.
 • Jeuk en roodheid rond de eikel.
 • Zwellingen, bultjes, blaren of zweren op de voorhuid of eikel. 
Vrouw met hand in gezicht
stapel condooms
about to kiss
peper

Dit zijn algemene symptomen die kunnen voorkomen bij meerdere soorten soa’s. Wil je precies weten welke soa welke specifieke symptomen veroorzaakt? Lees dan ons uitgebreide blog over alle soa’s en hun specifieke symptomen. 

 

De symptomen die veroorzaakt worden door een genitale schimmelinfectie hebben dus veel overeenkomsten met de symptomen van een soa. Wordt het voor jou nog niet duidelijk en denk je: heb ik een soa of een schimmelinfectie? Wij helpen je! Bij Easy bieden we meerdere testen aan, welke kunnen uitwijzen of je een soa of schimmelinfectie hebt. Doe onze Easly Soa Basis test of de Easly Soa Compleet test en kom er op een eenvoudige manier achter of jouw klachten worden veroorzaakt door een soa. Ben je een vrouw en ervaar je een van bovengenoemde klachten? Doe de Easly Vrouwelijke Intieme Gezondheid test en kom erachter of jouw klachten worden veroorzaakt door een vaginale schimmelinfectie. 

Gerelateerde tests