Informatie
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Lees hier wat gonorroe is, hoe je besmet kunt raken met gonorroe, wat de symptomen zijn en hoe je deze SOA kan laten behandelen.
Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae. In 2020 werd door huisartsen bij 14.400 personen gonorroe vastgesteld en via Centra Seksuele Gezondheid (CSG) werden nog eens 6.722 gonorroe besmettingen geconstateerd. Daarvan bevond het merendeel (ongeveer 80%) zich in de categorie mannen die seks hebben met mannen (MSM). Voor heteromannen en vrouwen ligt het vindpercentage rond de 2%. Voor MSM ligt dit percentage rond de 11%. In de periode van 2016-2021 vond een lichte stijging plaats in het vindpercentage van gonorroe.
De gonorroe bacterie kan zich net als bij chlamydia bevinden in de penis, vagina, anus of keel. De bacterie kan worden overgedragen op het moment dat er sprake is van onveilige seks, waarbij de slijmvliezen van de ene persoon in aanraking komen met de slijmvliezen van de andere persoon. De overdracht van een SOA wordt ook wel transmissie genoemd. Transmissie kan plaatsvinden als er contact is tussen penis en vagina, als er sprake is van contact tussen penis en anus en tussen de genitaliën en de mond. Overdracht kan ook plaatsvinden via seksuele handelingen met seksspeeltjes of bij gebruik van de handen/vingers.
Iedereen die onbeschermde seks heeft, loopt risico op besmetting met gonorroe. Er zijn echter bepaalde groepen die een hoger dan gemiddeld risico lopen op gonorroe. Hiertoe behoren mannen die seks hebben met mannen, mensen met zeer wisselende seksuele contacten en mensen die in de seksindustrie werken.
Niet iedereen met een gonorroe infectie ontwikkelt ook klachten. Echter, mannen ontwikkelen in 90% van de gevallen wel klachten. Bij vrouwen ligt dit percentage lager, rond de 40 tot 70%. Indien klachten zich ontwikkelen duurt het vaak twee dagen tot twee weken voordat de klachten zich openbaren na een besmetting.
Bij mannen zorgt de bacterie voor infecties van de urinebuis, endeldarm, keel en bijballen. Bij vrouwen veroorzaakt het infecties van blaas, baarmoederhals, eileiders, keel en endeldarm. Je vindt een duidelijk overzicht van klachten onder de tab “symptomen”.
Gonorroe kan worden vastgesteld met een test. Een PCR test is hiervoor zeer geschikt. Een PCR test kan het genetische materiaal van de bacterie Neisseria gonorrhoeae aantonen in het lichaamsmateriaal dat wordt geanalyseerd. Dit kan bijvoorbeeld een uitstrijkje zijn uit de vagina, anus of keel, of via een urinemonster.
Gonorroe is net als chlamydia niet direct na besmetting aantoonbaar met een test. De incubatieperiode, ook wel windowperiode genoemd is twee dagen tot drie weken. Bij klachten die kunnen wijzen op een gonorroe besmetting is het wel verstandig om direct een test te verrichten. Zie hieronder informatie over wanneer je het beste kunt testen.
SOA | Incubatietijd | Wanneer testen |
Chlamydia | 14 dagen | Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Gonorroe | 14 dagen | Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Trichomonas | 21 dagen | Vier weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na vier weken bij een negatieve uitslag. |
Mycoplasma | 28 dagen | Indien er sprake is van aanhoudende klachten, zonder aanwijzingen voor Chlamydia of Gonorroe. Het testen op mycoplasma is vooral zinvol bij mannen met aanhoudende klachten. |
Herpes | 4 dagen | Direct bij aanwezigheid van blaasjes in of rondom de vagina, op of rondom de penis, in of rondom de anus. |
Syfilis (primair) | 10 tot 90 dagen | Direct bij aanwezigheid van een zweertje (ulcus) in of rondom de vagina, op of rondom de de penis, in of rondom de anus of in de mond. |
Als gonorroe onbehandeld blijft kan de ontsteking zich verplaatsen naar andere lichaamsdelen. Dit kan ernstige gevolgen hebben. Bij vrouwen kan de gonorroe infectie opstijgen naar de eileiders en uiteindelijk de buikholte. Een ontsteking aan de eileiders die niet behandeld wordt, kan leiden tot onvruchtbaarheid. Bij mannen kan de ontsteking zich via de zaadleiders verplaatsen naar de prostaat en de bijballen. Ontsteking van deze lichaamsdelen zorgen vooral voor een pijnlijke zwelling, pijn bij het plassen en mogelijk ook koorts.
Ben je zwanger en heb je gonorroe? Gonorroe kan voor problemen zorgen tijdens de zwangerschap. Het kan onder andere leiden tot een ontsteking in de baarmoeder of een vroeggeboorte. Daarnaast kan gonorroe ook overgedragen worden tijdens de bevalling. Dit kan bij de baby leiden tot een oogontsteking en wanneer dit onbehandeld blijft zelfs tot blindheid. Gonorroe tijdens de zwangerschap is gelukkig goed te behandelen zonder risico voor de ongeboren baby.
Als je positief bent getest op gonorroe, word je behandeld met een antibioticum. Er zijn verschillende soorten antibiotica beschikbaar voor gonorroe. Een arts kan je de beste behandeling aanraden. Het kan zijn dat de arts je aanraadt om na het afronden van de behandeling nogmaals een test te doen als nacontrole. Na de behandeling is het belangrijk om een week te wachten met (onveilige) seks. Dit om de kans op een goede genezing van gonorroe te vergroten en het overdragen van de SOA te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat je al je seksuele partners van de voorgaande zes maanden op de hoogte stelt zodat ook zij zich kunnen laten testen.
Naast snelle behandeling is het belangrijk om zo snel mogelijk je seksuele partners op de hoogte stellen zodat zij zich ook kunnen laten testen op gonorroe en verdere besmetting op die manier wordt voorkomen. Ben je vrouw? Stel dan je sekspartners van de afgelopen 6 maanden op hoogte. Ben je man en heb je géén klachten? Stel dan ook jouw sekspartners van de afgelopen 6 maanden op de hoogte. Ben je man en heb je wél klachten, dan volstaat het om jouw sekspartners van de afgelopen 4 tot 6 weken, voorafgaand aan het ontstaan van jouw klachten, te informeren.
Raadpleeg dan de volgende websites:
Veelvoorkomende symptomen van gonorroe bij vrouwen:
Veelvoorkomende symptomen van gonorroe bij mannen:
Je bestelt gemakkelijk een testpakket naar keuze. Wil je graag volgende testen vooruit plannen kies dan meerdere pakketten.
Nadat je je test hebt ontvangen volg je de instructies in de test kit.
Steek de samples dezelfde dag van de afname in een postbus van Post-NL.
Na gemiddeld 36 tot 48 uur komende de resultaten online