Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Chlamydia – de meest voorkomende soa, maar die de minste klachten geeft

Inhoudsopgave

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties (soa’s) wereldwijd en heeft een aanzienlijke impact op de volksgezondheid. Ook in Nederland is chlamydia een veelvoorkomende infectie; in 2022 nam het aantal positieve chlamydia-testen zelfs fors toe ten opzichte van voorgaande jaren. Het is essentieel om te begrijpen dat chlamydia een sluipende infectie is die niet altijd symptomen geeft, waardoor mensen zich er niet van bewust zijn dat ze besmet zijn. Dit draagt bij aan de snelle verspreiding van de infectie, vooral onder jonge seksueel actieve individuen.

Veilig Sex
Condoom

Zoals je zult begrijpen maakt het gebrek aan symptomen regelmatige screening en bewustwording des te belangrijker. Door deze blog te lezen, zul je een beter begrip krijgen van chlamydia en de impact ervan op de gezondheid. In dit blog leer je alles over de besmettelijkheid, de eventuele symptomen, de behandeling en de gevolgen van een onbehandelde chlamydia infectie.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamydia trachomatis. Het treft zowel mannen als vrouwen en kan diverse delen van het lichaam aantasten, zoals de geslachtsorganen, de anus, de keel en de ogen. Maar hoe krijg je chlamydia? Chlamydia kan worden overgedragen door seksueel contact met een besmet persoon. Onbeschermde seks, inclusief vaginale, anale en orale seks, kan leiden tot de overdracht van chlamydia. Per onbeschermd seksueel contact is de kans op besmetting 10%. Je krijgt chlamydia niet door zoenen. Het is belangrijk op te merken dat, zelfs als er geen merkbare symptomen zijn, de infectie toch kan worden doorgegeven.

Chlamydia incubatietijd

Infographics Chlamydia

Na blootstelling aan Chlamydia trachomatis kan het enkele dagen tot enkele weken duren voordat symptomen optreden, dit noemen we de incubatietijd. Chlamydia kan echter erg verraderlijk zijn, want het veroorzaakt vaak geen merkbare symptomen, waardoor mensen zich er niet bewust van zijn dat ze besmet zijn. Dit kan ertoe leiden dat de infectie onopgemerkt blijft en onbedoeld wordt doorgegeven aan anderen. Daarom wordt het vaak aangeduid als een “stille” infectie. Maar is chlamydia gevaarlijk? Op die vraag zullen we in dit blog dieper op ingaan nadat we de symptomen voor zowel mannen als vrouwen besproken hebben.

Safe Sex

Chlamydia symptomen bij mannen en vrouwen

Zoals hierboven benoemd geeft een infectie met chlamydia niet altijd klachten: 70-80% van de vrouwen en 50% van de mannen zullen geen merkbare symptomen ervaren van deze soa, terwijl zij wel besmettelijk zijn én mogelijk gevolgen zullen ondervinden van een onbehandelde chlamydia infectie. Het kan natuurlijk zo zijn dat je wel klachten ervaart wanneer je besmet bent met de chlamydia bacterie. Na het oplopen van de infectie duurt het enkele dagen tot weken voordat je eventuele klachten van de infectie merkt. Hieronder volgen de symptomen voor zowel mannen als vrouwen:

Grafiek symptomen SOA

Chlamydia symptomen vrouw

Vrouwen kunnen de volgende chlamydia klachten ervaren:

  • veranderde vaginale afscheiding
  • pijn tijdens het plassen
  • vaginaal bloedverlies na seksueel contact
  • vaginaal bloedverlies tussen de menstruaties door
  • pijn bij geslachtsgemeenschap

Chlamydia symptomen man

Mannen kunnen de volgende chlamydia klachten ervaren:

  • pijn of branderig gevoel tijdens het plassen
  • afscheiding uit de penis
  • pijn in de testikels
Vriouw die zorgen heeft na Sex
Cactus
Sinaasappel
Man die zorgenmaakt na Sex

Het is echter belangrijk om nogmaals te benoemen dat chlamydia ook asymptomatisch kan zijn bij beide geslachten. Het is daarom belangrijk om regelmatig een chlamydia test te laten doen als je seksueel actief bent. Dit kan op een eenvoudige, betrouwbare manier middels onze chlamydia zelftest. Wil je ook andere soa’s uitsluiten? Bij Easly bieden we maar liefst vijf verschillende SOA-pakketten aan. Wil je weten welk soa pakket het beste bij jouw situatie past? Doe de Easly soa test wijzer. Ook hebben we een uitgebreid blog geschreven over andere veel voorkomende soa’s;

Gerelateerde tests

Chlamydia behandeling

Is chlamydia gevaarlijk? In 50% van alle onbehandelde infecties gaat chlamydia weer weg zonder enige behandeling. Echter: onbehandelde chlamydia kan potentieel ernstige gevolgen hebben voor zowel mannen als vrouwen. Vrouwen die een chlamydia infectie hebben doorgemaakt, hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van bekkenontsteking (PID, pelvic inflammatory disease), waarbij de baarmoeder, eierstokken of eileider ontstoken kunnen raken. Je bent dan ziek, kunt koorts ontwikkelen en hebt buikpijn, vooral bij het vrijen. Wanneer een chlamydia infectie onbehandeld blijft, is er een zeer kleine kans dat er vruchtbaarheidsproblemen ontstaan. Wel kan het na een chlamydia infectie iets langer duren voordat je zwanger raakt, maar wanneer we naar de cijfers kijken, zien we dat vrouwen die een chlamydia infectie hebben doorgemaakt net zoveel kans hebben om zwanger te worden dan vrouwen die dit niet hebben doorgemaakt. Het risico op vruchtbaarheidsproblemen wordt verhoogd wanneer er sprake is van meerdere of ernstige chlamydia infecties of wanneer iemand meerdere keren PID heeft gehad. Al met al is de kans zeer klein dat je onvruchtbaar door chlamydia wordt.

Arts
Fruit in de vorm van vagina
vrouw die hoofdpijn heeft

Bij mannen kan een onbehandelde chlamydia infectie ook gevolgen hebben. Het kan leiden tot een bijbalontsteking (epididymitis), waarbij de bal rood, gezwollen en zeer pijnlijk is. Ook kan het zaad van de man tijdelijk kwalitatief slechter zijn. Dit is vaak tijdelijk en herstelt weer volledig.

Mannelijke arts
Pillen

Gelukkig kan chlamydia effectief worden behandeld met antibiotica. De primaire behandeling is middels een kuur antibiotica. Het is essentieel om de volledige kuur af te maken zoals voorgeschreven, zelfs als de symptomen verbeteren of verdwijnen.

Wanneer is chlamydia weg na de behandeling? Na het voltooien van de voorgeschreven antibiotica behandeling wordt chlamydia doorgaans binnen één tot twee weken uit het lichaam verwijderd. Het is belangrijk om geen seksueel contact te hebben tot een week na het starten van de behandeling of wanneer je nog klachten ervaart.

Kan chlamydia terugkomen na behandeling

In sommige gevallen kan chlamydia aanhouden of terugkeren, zelfs na het voltooien van de voorgeschreven behandeling. Dit kan te wijten zijn aan factoren zoals herbesmetting, onvolledige behandeling of door een foute diagnose. Als de symptomen aanhouden of terugkeren, is het belangrijk om een zorgverlener te raadplegen voor verder onderzoek en eventuele alternatieve behandelingsopties.

Vrouwelijke arts

Conclusie

Chlamydia is een van de meest voorkomende seksueel overdraagbare infecties. Doordat chlamydia niet altijd klachten geeft, kan de infectie snel verspreiden. Dit heeft potentieel ernstige gevolgen, omdat een onbehandelde chlamydia infectie een kleine kans geeft op ernstige infecties en vruchtbaarheidsproblemen. Het is daarom belangrijk om je regelmatig te laten testen op deze soa. Chlamydia is gelukkig goed te behandelen middels een antibioticakuur. Regelmatig testen, veilig seksueel contact en open communicatie met seksuele partners zijn essentieel voor preventie en vroege detectie van chlamydia. Onthoud dat het belangrijk is om medisch advies in te winnen als symptomen aanhouden of terugkeren na behandeling. Blijf geïnformeerd, blijf veilig!

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen