Informatie
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Lees hier wat mycoplasma is, hoe je besmet kunt raken met mycoplasma, wat de symptomen zijn en hoe je deze SOA kunt laten behandelen.
De Mycoplasma genitalium bacterie veroorzaakt de seksueel overdraagbare aandoening (SOA) mycoplasma. Er is echter veel discussie of Mycoplasma genitalium gezien moet worden als een ziekmakende bacterie (een pathogeen) of als een bacterie die simpelweg aanwezig kan zijn in en rondom de genitaliën bij mannen en vrouwen (een commensaal). Om die reden wordt er in Nederland niet standaard getest op mycoplasma. Er wordt vaak pas getest op mycoplasma als klachten aanhouden en er geen sprake blijkt te zijn van besmetting met chlamydia of gonorroe.
Omdat er niet standaard op mycoplasma wordt getest, is het moeilijk om exacte cijfers wat betreft het voorkomen van mycoplasma te presenteren. Geschat wordt dat mycoplasma ongeveer bij 1 tot 2 % van de bevolking voorkomt. Daarmee zou de prevalentie net iets lager liggen dan bij chlamydia. In een onderzoek van Nederlandse huisartsen werd aangetoond dat ongeveer 4,5% van het geanalyseerde lichaamsmateriaal positief bleek te zijn voor Mycoplasma genitalium.
Besmetting met mycoplasma vindt op dezelfde manier plaats als besmetting met chlamydia, namelijk via seksueel contact waarbij de slijmvliezen van de penis, vagina of anus met elkaar in contact komen. De kans dat jij besmet raakt indien jouw partner besmet is geraakt, is ongeveer 50%.
Iedereen die onbeschermde seks heeft, loopt risico op besmetting met mycoplasma. Mycoplasma zou vaker voorkomen bij hoogrisico groepen.
Deze bacterie kan met name bij mannen klachten veroorzaken, in de vorm van een ontsteking van de urinebuis. Mogelijk kan mycoplasma bij vrouwen leiden tot een ontsteking van de baarmoederhals en/of eileiders, maar daar is in de medische wetenschap nog onvoldoende eensgezindheid over. De meerderheid van de met Mycoplasma genitalium besmette personen, ervaart echter geen symptomen. Je vindt een overzicht van klachten onder de tab “symptomen”.
Mycoplasma kan worden vastgesteld met een test. Een PCR test is hiervoor zeer geschikt. Een PCR test kan het genetische materiaal van de bacterie aantonen in het lichaamsmateriaal dat wordt geanalyseerd. Dit kan bijvoorbeeld een uitstrijkje zijn uit de vagina of anus of via een urinemonster.
Mycoplasma is net als andere SOA’s niet direct na besmetting aantoonbaar met een test. Hier gaat enige tijd overheen. De tijd tussen het moment van besmetting en het moment dat mycoplasma aantoonbaar is met een test wordt ook wel de incubatieperiode of de windowperiode genoemd. Voor mycoplasma geldt dat er nog enige onduidelijkheid bestaat omtrent de exacte incubatietijd. Gedacht wordt dat mycoplasma een incubatietijd heeft tussen de één en acht weken. Het is vooral verstandig te testen op mycoplasma bij aanhoudende klachten waarbij chlamydia en gonorroe reeds zijn uitgesloten. Zie hieronder informatie over wanneer je het beste kunt testen.
SOA |
Incubatietijd |
Wanneer testen |
Chlamydia |
14 dagen |
Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Gonorroe |
14 dagen |
Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Trichomonas |
21 dagen |
Vier weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na vier weken bij een negatieve uitslag. |
Mycoplasma |
28 dagen |
Indien er sprake is van aanhoudende klachten, zonder aanwijzingen voor Chlamydia of Gonorroe. Het testen op mycoplasma is vooral zinvol bij mannen met aanhoudende klachten. |
Herpes |
4 dagen |
Direct bij aanwezigheid van blaasjes in of rondom de vagina, op of rondom de penis, in of rondom de anus. |
Syfilis (primair) |
10 tot 90 dagen |
Direct bij aanwezigheid van een zweertje (ulcus) in of rondom de vagina, op of rondom de de penis, in of rondom de anus of in de mond. |
Het beloop van een besmetting met Mycoplasma genitalium is onduidelijk. Ook over eventuele lange termijn gevolgen bestaat nog veel onduidelijkheid. Er zijn studies die aantonen dat mycoplasma mogelijk kan leiden tot een verminderde vruchtbaarheid, maar hier is nog geen hard bewijs voor.
Mycoplasma hoeft in veel gevallen niet te worden behandeld, zeker niet als er geen sprake is van klachten. De richtlijn stelt dat behandeling kan worden overwogen bij mannen die aanhoudende klachten aan de penis hebben en waarbij chlamydia of gonorroe is uitgesloten maar mycoplasma is aangetoond. Er kan in dat geval een antibioticakuur van 5 dagen worden voorgeschreven.
Een partnerwaarschuwing is niet noodzakelijk. Bij vaste partners wordt wel aangeraden de partner eveneens te laten testen en eventueel mee te behandelen.
Raadpleeg dan de volgende websites:
Veelvoorkomende mycoplasma symptomen bij mannen:
Je bestelt gemakkelijk een testpakket naar keuze. Wil je graag volgende testen vooruit plannen kies dan meerdere pakketten.
Nadat je je test hebt ontvangen volg je de instructies in de test kit.
Steek de samples dezelfde dag van de afname in een postbus van Post-NL.
Na gemiddeld 36 tot 48 uur komende de resultaten online