Informatie
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Informatie
Algemene Medische Check-ups
Vrouwelijke Gezondheid Testen
Mannelijke Gezondheid Testen
Home SOA’s
Op deze pagina lees je meer over de dienstverlening van Easly met betrekking tot SOA diagnostiek en SOA zorg. Easly biedt een breed scala aan SOA zelfafnametesten aan, waarbij anonimiteit, discretie en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan.
De dienstverlening van Easly bestaat uit een divers aanbod van gevalideerde medische testen. Je voert de test met behulp van instructies zelfstandig uit in het comfort van jouw eigen huis.
Binnen het uitgebreide aanbod aan zelfafnametesten, biedt Easly onder andere SOA zelfafnametesten aan. Bij een SOA zelfafnametest neem je lichaamsmateriaal (een monster of sample) bij jezelf af. Dit kan van één of meerdere lichaamslocaties zijn en is afhankelijk van jouw geslacht en seksuele handelingen. Dit lichaamsmateriaal stuur je op naar ons ISO geaccrediteerd laboratorium. In het laboratorium wordt het monster geanalyseerd via een PCR test. De PCR test controleert op de aanwezigheid van één of meerdere verwekkers van een SOA (een bacterie, virus of parasiet).
Easly heeft een divers aanbod aan SOA zelfafnametesten, onderverdeeld in verschillende testpakketten. De SOA’s waarop jij je bij Easly kunt laten testen door middel van een PCR test zijn:
Bij Easly kun jij je niet laten testen op o.a. hiv en hepatitis B. Daarvoor adviseren we je contact op te nemen met jouw eigen huisarts of de GGD. Ook kunnen we niet testen op syfilis serologie (bloedonderzoek).
Het is belangrijk om een SOA zelfafnametest te kiezen die het beste past bij jouw situatie en seksuele handelingen. Op die manier verkrijg je namelijk een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Het kiezen voor een juiste test kan best ingewikkeld zijn. Wanneer ben je volledig in je keuze en wanneer test je misschien op onnodig veel SOA’s? Bovendien, van welke lichaamslocaties moet je materiaal afnemen? Je krijgt antwoord op deze vragen door gebruik te maken van de handige keuzetool. Je kunt je ook laten adviseren door ons medisch team, bestaande uit onafhankelijk artsen met een beroepsgeheim.
Doorloop hier de Easly SOA testwijzer
Heb je eenmaal de juiste test gekozen? Dan bestel je de zelfafnametest van Easly volledig anoniem. Je laat de test bezorgen bij jou thuis. Met behulp van zowel schriftelijke instructies als video-instructies, neem je de test af. Het afgenomen lichaamsmateriaal stuur je vervolgens op naar ons ISO geaccrediteerde laboratorium in Eindhoven: Mozand.
Mozand laboratorium staat onder leiding van dr. A van der Zanden, Medisch Moleculair Microbioloog. Jouw test wordt na ontvangst in het laboratorium direct geanalyseerd door één van de analisten. Analyse van de test gebeurt via een zeer betrouwbare en gevoelige PCR test. Binnen maximaal 48 uur na aankomst van jouw test in het laboratorium, is de uitslag bekend. De uitslag wordt beoordeeld en gevalideerd door de Medisch Moleculair Microbioloog.
Na validatie wordt jouw resultaat gepubliceerd op jouw persoonlijke en beveiligde resultatenpagina. Je krijgt alleen toegang tot jouw resultaat met een unieke code die wordt meegeleverd in jouw testpakket. Het is dus belangrijk om deze code goed te bewaren! Op de resultaatpagina wordt duidelijk vermeld of je negatief of positief bent voor de SOA of SOA’s waarop jij je hebt laten testen. Bij een positief resultaat ontvang je van ons begeleidende informatie zodat duidelijk is wat je nu moet doen. Op de resultatenpagina kun je ook een een certificaat downloaden waar jouw resultaat op vermeld staat. Dit certificaat is ondertekend door de Medisch Moleculair Microbioloog en één van de artsen van Easly. Het certificaat kun je tonen aan jouw huisarts. Op die manier kan jouw huisarts een behandeling voorschrijven.
Easly biedt geen behandeling bij een positief resultaat. In het geval van een positief resultaat verwijzen we jou naar jouw eigen huisarts voor behandeling. Er wordt vanuit Easly nooit actief contact gezocht met jouw huisarts, deze verantwoordelijkheid ligt bij jou zelf. Ga je liever niet naar jouw huisarts? Dan kun je in veel gevallen ook contact opnemen met de GGD voor een behandeling. Heb je naar aanleiding van jouw positieve testuitslag vragen of wil je advies van een onafhankelijk arts? Je kunt uiteraard altijd contact op nemen met ons medisch team!
Hoewel Easly niet voorziet in een behandeling, kunnen wij jou wel helpen bij een (anonieme) partnerwaarschuwing. Met een partnerwaarschuwing kun jij jouw sekspartner(s) anoniem op de hoogte stellen van jouw SOA. Dit is erg belangrijk om verdere verspreiding van de SOA én herbesmetting bij jezelf te voorkomen.
Een partnerwaarschuwing werkt als volgt: Je neemt contact op met één van de artsen van Easly. Onze arts vraagt jou om enkele gegevens. Als je akkoord gaat met het verstrekken van deze gegevens, geeft de arts jou een code. Deze code vul je vervolgens in op de website www.partnerwaarschuwing.nl. Hierna volg je enkele stappen waarmee je anoniem jouw sekspartner(s) via een sms of e-mail op de hoogte stelt van jouw SOA.
Anonimiteit, discretie en bescherming van jouw gegevens staan voor Easly zeer hoog in het vaandel. Daarom zullen wij er alles aan proberen te doen om jou een zo sterk mogelijk gevoel van anonimiteit en privacy te geven. Zo kan je jouw bestelling plaatsen met slechts enkele gegevens. De test wordt in een discrete verpakking verzonden naar een adres dat jij zelf opgeeft; dit hoeft niet jouw thuisadres te zijn. Jouw resultaat wordt op een beveiligde pagina weergegeven en is alleen voor jou inzichtelijk via een unieke code. Het resultaat blijft gedurende één maand zichtbaar. De resultaten zijn geanonimiseerd inzichtelijk voor de Medisch Moleculair Microbioloog en alleen op jouw eigen verzoek, voor één van onze artsen met een medisch beroepsgeheim. Easly is NEN 7510/7512/7513 gecertificeerd en wordt jaarlijks geauditeerd op het voldoen aan de strengste eisen met betrekking tot omgang met medische gegevens. Daarnaast is onze applicatie gebouwd met het principe privacy en security by design.
Easly staat voor betrouwbare SOA diagnostiek. Ons medisch team, bestaande uit de Medisch Moleculair Microbioloog, analisten en artsen van Easly zetten zich daarom dagelijks in om dit te kunnen waarborgen. Om jou van een zo betrouwbaar mogelijk resultaat te kunnen voorzien, bieden wij o.a. een keuzetool, medisch advies, duidelijke testinstructies en uitgebreide informatievoorziening op onze website. Daarnaast wordt jouw test natuurlijk met de hoogst mogelijke zorgvuldigheid geanalyseerd in ons ISO geaccrediteerde laboratorium middels een zeer gevoelige PCR test. Wil je meer informatie over ons medisch team, bezoek dan de webpagina over Easly of bezoek de website van laboratorium Mozand
Als aanbieder van SOA zelfafnametesten, zien wij het als onze plicht om onze klanten te wijzen op enkele belangrijke aspecten binnen de SOA diagnostiek en SOA zorg. Daarom belichten we hieronder enkele zaken die belangrijk zijn om mee te nemen bij het doen van een SOA test.
Voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat is het belangrijk dat je kiest voor een test die in jouw specifieke situatie het meest geschikt is. Het type SOA of SOA’s waar jij de meeste risico op loopt, is afhankelijk van o.a. jouw leeftijd en geslacht, jouw afkomst, jouw seksuele handelingen/gedrag, jouw sekspartner(s) en enkele andere factoren. Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat een SOA zich op meerdere locaties in het lichaam kan bevinden. Daarom kan het afnemen van meerdere monsters relevant kan zijn. Anderzijds moet onnodig veel testen voorkomen proberen te worden. Het kan dus best ingewikkeld zijn om zelf een goede keuze te maken. Easly benadrukt daarom het belang van onze keuzetool, die jou begeleidt bij het maken van de juiste keuze. Ook is het mogelijk om contact op te nemen met ons medisch team voor persoonlijk advies ten aanzien van het kiezen van een test.
Iedereen die onbeschermde seks heeft maakt kans op het oplopen van een SOA. In bepaalde groepen binnen de bevolking komen SOA’s echter meer voor. Deze groepen lopen daarmee extra risico op een SOA en kunnen behoren tot zogenoemde hoog risicogroepen.
Testen op een SOA kan via verschillende wegen. Allereerst kun je bij je eigen huisarts terecht. Dit heeft als voordeel dat jouw huisarts op de hoogte is van jouw gezondheidssituatie en direct een behandeling kan inzetten mocht dat nodig zijn. Een nadeel is dat een test via de huisarts niet gratis is (dit gaat van jouw eigen risico af) en daarnaast blijf je natuurlijk niet volledig anoniem. Anderzijds heeft jouw huisarts wel altijd een beroepsgeheim. Ben je jonger dan 25 jaar óf behoor je tot een hoogrisicogroep, dan kun jij je ook vaak via de GGD gratis en anoniem laten testen en behandelen.
Daarnaast bestaat er als derde optie private SOA-zorg. Onder private SOA-zorg vallen o.a. SOA klinieken en aanbieders van SOA-zelftafnametesten, waarbij je jouw test laat analyseren in een geaccrediteerd laboratorium. Easly is een aanbieder van zelfafnametesten. Het voordeel van een zelfafnametest is dat deze over het algemeen erg betrouwbaar is en volledig anoniem. Je betaalt wel voor een zelfafnametest.
Tot slot bestaan er zelftesten, waarbij je de test niet alleen zelf uitvoert, maar ook zelf afleest. Dit zijn vaak minder betrouwbare testen en worden niet aangeraden door medisch professionals.
De dienstverlening die Easly aanbiedt (zelfafnametesten) is niet in alle gevallen even geschikt. Soms kan het verstandiger zijn om jouw eigen huisarts of de GGD te raadplegen. Dit is bijvoorbeeld het geval indien jij risico loopt op een type SOA waar Easly niet op test, zoals hiv. Zowel onze keuzetool als ons medisch team kan je helpen bij deze vraag.
We kunnen het niet vaak genoeg herhalen: voor een zo betrouwbaar mogelijk resultaat, het belangrijk is om rekening te houden met de incubatietijd van een SOA. De incubatietijd is de tijd tussen het moment van besmetting en het moment dat een SOA aantoonbaar is via een test. Hieronder een tabel met de incubatietijden per SOA.
SOA | Incubatietijd | Wanneer testen |
Chlamydia | 14 dagen | Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Gonorroe | 14 dagen | Twee weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na twee weken bij een negatieve uitslag. |
Trichomonas | 21 dagen | Vier weken na onbeschermde seks. Test direct bij klachten en herhaal de test na vier weken bij een negatieve uitslag. |
Mycoplasma | 28 dagen | Indien er sprake is van aanhoudende klachten, zonder aanwijzingen voor Chlamydia of Gonorroe. Het testen op mycoplasma is vooral zinvol bij mannen met aanhoudende klachten. |
Herpes | 4 dagen | Direct bij aanwezigheid van blaasjes in of rondom de vagina, op of rondom de penis, in of rondom de anus. |
Syfilis (primair) | 10 tot 90 dagen | Direct bij aanwezigheid van een zweertje (ulcus) in of rondom de vagina, op of rondom de de penis, in of rondom de anus of in de mond. |
Wij benadrukken dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Daarom willen wij je wijzen op het belang van veilige seks. Door veilige seks te hebben, kun je het oplopen van een SOA grotendeels voorkomen. Veilige seks is seks met een condoom. Maar let op, niet in alle gevallen beschermt seks met een condoom tegen een SOA. Indien je hier vragen over hebt of meer informatie over wilt, kun je advies inwinnen bij ons medisch team.
Ben je positief getest op een SOA, dan is een behandeling erg belangrijk om eventuele ernstige gevolgen op lange termijn te voorkomen én om verdere verspreiding van de SOA te voorkomen. Hoewel Easly niet voorziet in een behandeling, willen wij wel een aantal belangrijke zaken met betrekking tot de behandeling benadrukken:
Ben je besmet geraakt met een SOA, dan is het heel belangrijk om verdere verspreiding te voorkomen én herinfectie bij jezelf tegen te gaan. Je doet dit door jouw sekspartner(s) te waarschuwen over het feit dat jij een SOA hebt opgelopen. Immers, als jij jouw sekspartners niet waarschuwt, loop je kans dat jouw sekspartner jou weer opnieuw besmet. Easly kan jou helpen bij het waarschuwen van jouw sekspartners. Raadpleeg onze arts en vraag om een code voor de partnerwaarschuwing. Met de code die je ontvangt ga je naar de website www.partnerwaarschuwing.nl en volg je de stappen om anoniem jouw sekspartner(s) op de hoogte te stellen van jouw SOA.
Raadpleeg dan onze artsen of bezoek de volgende websites:
Je bestelt gemakkelijk een testpakket naar keuze. Wil je graag volgende testen vooruit plannen kies dan meerdere pakketten.
Nadat je je test hebt ontvangen volg je de instructies in de test kit.
Steek de samples dezelfde dag van de afname in een postbus van Post-NL.
Na gemiddeld 36 tot 48 uur komende de resultaten online