Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Alles over een testosteron tekort

Inhoudsopgave

Testosteron staat bekend als het mannelijke geslachtshormoon; het is verantwoordelijk voor de mannelijke uiterlijke kenmerken en zorgt voor een goed libido en een zwaardere stem. Testosteron heeft echter nog veel meer functies en ook in het vrouwenlichaam speelt testosteron een belangrijke rol. Door het natuurlijke verouderingsproces neemt de testosteronproductie bij mannen geleidelijk af. Dit kan op den duur klachten geven van een testosteron tekort. Er zijn nog meer oorzaken die een testosteron tekort en bijbehorende klachten kunnen geven. Wil jij weten welke klachten een testosteron tekort geven? Hoe je erachter komt hoe hoog je testosteron is? En het belangrijkste: wat je kunt doen om je testosteronlevels op peil te houden? Lees dan snel verder om meer informatie te lezen over dit belangrijke hormoon. 

Man zwaait met touw

Wat is testosteron?

Testosteron, ook wel bekend als het mannelijke geslachtshormoon, wordt hoofdzakelijk aangemaakt in de testikels bij mannen, maar ook –  in mindere mate –  in de eierstokken bij vrouwen. Dit belangrijke hormoon is verantwoordelijk voor de gezondheid en instandhouding van mannelijke kenmerken, zoals een diepere stem, gezichts- en lichaamsbeharing, en spiermassa. Bovendien speelt testosteron een belangrijke rol in de regulering van seksuele functies, zoals libido en de mogelijkheid tot het krijgen van een erectie. Tevens draagt het bij aan de productie van rode bloedcellen.

Stel die knuffelt
Bloedcellen

Hoewel testosteron doorgaans wordt geassocieerd met mannelijke eigenschappen, is het eveneens van groot belang voor de gezondheid van vrouwen, ook al is de hoeveelheid testosteron bij hen aanzienlijk lager dan bij mannen. Bij vrouwen speelt testosteron bijvoorbeeld een rol in het reguleren van de menstruatiecyclus en kan het invloed uitoefenen op aspecten zoals spiermassa, botdichtheid en seksueel verlangen.

Hoe merk je dat je te weinig testosteron hebt?

Een testosteron tekort  kan een breed scala aan gevolgen hebben. Deze effecten variëren van persoon tot persoon en zijn afhankelijk van de mate van het tekort. Enkele veelvoorkomende gevolgen van een laag testosterongehalte zijn onder andere:

 • Verminderd libido: Een afname van seksueel verlangen is een van de meest voorkomende symptomen van een testosterontekort bij zowel mannen als vrouwen.

 • Erectiestoornissen: Bij mannen kan een tekort aan testosteron het moeilijker maken om een erectie te krijgen en te behouden.

 • Vermoeidheid: Een laag testosterongehalte kan vermoeidheid en gebrek aan energie veroorzaken.

 • Verlies van spiermassa en kracht: Testosteron speelt een belangrijke rol bij de opbouw en het behoud van spiermassa. Een tekort kan leiden tot afname van spierkracht en spiermassa.

 • Toename van lichaamsvet: Een tekort aan testosteron kan bijdragen aan gewichtstoename en een verandering in de vetverdeling, wat kan resulteren in een grotere hoeveelheid buikvet.

 • Verminderde botdichtheid: Lage testosteronspiegels kunnen leiden tot verminderde botdichtheid en verhoogd risico op osteoporose, vooral bij oudere mannen.

 • Emotionele en mentale klachten: Een testosterontekort kan leiden tot stemmingswisselingen, depressie, prikkelbaarheid en verminderde concentratie.

 • Verminderde vruchtbaarheid: Bij mannen kan een tekort aan testosteron leiden tot een verminderde productie van spermacellen en verminderde vruchtbaarheid.
op de weegschaal staan
met handen in het haar
Man met hoofdpijn
Armdrukken

Ben jij benieuwd geworden of jouw testosterongehalte in je bloed normaal is? Bij Easly kan je op een zeer eenvoudige manier je testosteron testen. Dit doe je eenvoudig thuis met de testosteron test. Ervaar je klachten die mogelijk kunnen passen bij een tekort aan testosteron? Ga niet zelf dokteren en bezoek eerst je eigen (huis)arts. 

Wat veroorzaakt een testosteron tekort?

Hoewel het algemeen bekend is dat vrouwen gedurende hun leven te maken hebben met hormonale schommelingen, is het minder bekend dat mannen eveneens hormonale veranderingen ondergaan. De testosteronproductie neemt bij mannen op natuurlijke wijze af naarmate zij ouder worden. Vanaf de leeftijd van 35-40 jaar begint dit natuurlijke verouderingsproces. Op de leeftijd van 70 jaar is de gemiddelde testosteronproductie nog ‘slechts’ 65% wanneer dit vergeleken wordt met jonge mannen.

Infographics

Daarnaast zijn er ook andere factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een testosterontekort. Obesitas is een belangrijke factor, aangezien overtollig lichaamsvet de afname van de testosteronproductie kan versnellen. Roken kan eveneens bijdragen aan een verlaagd testosterongehalte, omdat bepaalde chemische stoffen in sigaretten schadelijk zijn voor de testikels en de hormoonproductie verstoren. Ook bij mensen met een hoge bloeddruk en diabetes kan de afname van testosteron versneld verlopen. 

buik omvang meten
man met bril
Pakje sigaretten

Naast deze algemene oorzaken kan een tekort aan testosteron ook het gevolg zijn van specifieke aandoeningen, zoals het aangeboren Klinefelter-syndroom, waarbij mannen een extra X-chromosoom hebben, en aandoeningen die de hypothalamus of de hypofyse beïnvloeden, die de controle uitoefenen over de hormoonproductie in de testikels. Je kunt dan op jongere leeftijd al klachten krijgen van een testosteron tekort. Ook operaties aan de zaadballen of niet ingedaalde testikels kunnen leiden tot een testosteron tekort. 

Het is belangrijk om een arts te raadplegen als je symptomen van een tekort aan testosteron ervaart, aangezien de onderliggende oorzaak kan variëren en een juiste diagnose essentieel is voor een passende behandeling.

Gerelateerde tests

Hoe verhoog ik mijn testosteron?

Om je testosteronniveaus op een gezond peil te houden, is het essentieel om een gezonde leefstijl na te streven, wat kan helpen om te voorkomen dat je testosteronspiegels dalen. Enkele belangrijke factoren voor het behouden van gezonde testosteronwaarden zijn als volgt:

Jongeman met bril
 • Voldoende slaap: Een goede nachtrust is van belang voor een goede hormoonbalans, inclusief het handhaven van gezonde testosteronspiegels.

 • Stoppen met roken: Nicotine in sigaretten kan de productie van testosteron verminderen, en roken verhoogt ook het risico op erectieproblemen en heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van sperma.

 • Krachttraining en lichaamsbeweging: Regelmatige lichaamsbeweging, met de nadruk op krachttraining, kan helpen bij het verhogen van de testosteronspiegel.

 • Gezond dieet: Een gebalanceerd dieet met voldoende gezonde (onverzadigde) vetten draagt bij aan het handhaven van een gezonde testosteronspiegel.

 • Beperking van alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan leiden tot een afname in de productie van testosteron.

 • Stressbeheersing: Stress kan een negatieve invloed hebben op de hormoonbalans.
Salade met steak
sporten
Man die slaapt
gebroken sigaret

In gevallen waar er sprake is van een aantoonbaar tekort aan testosteron, zoals aangetoond in een bloedonderzoek, kan testosteronsuppletie worden overwogen. Testosteronsuppletie is beschikbaar in de vorm van tabletten, injecties of gel. Het is echter van belang om dit alleen te doen onder strikte medische begeleiding, aangezien testosteronsuppletie potentieel bijwerkingen met zich mee kan brengen. Start nooit met testosteronsuppletie zonder eerst deskundig advies van een arts te raadplegen.

Conclusie

Testosteron is een onmisbaar hormoon in zowel het mannelijke als het vrouwelijke lichaam. Het heeft meerdere belangrijke functies. Het testosteron daalt bij mannen als onderdeel van het natuurlijke verouderingsproces. Door deze daling kunnen klachten van een testosteron tekort ontstaan. Je kunt dan klachten ervaren zoals een verminderd libido, verminderde kracht en neerslachtigheid. Testosteron kan je meten in het bloed, zoals met de Easly testosteron test.  Het is echter belangrijk om op te merken dat we altijd aanraden om eerst je arts te bezoeken wanneer je klachten ervaart, voordat je zelf op onderzoek uit gaat. 

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen