Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Inhoudsopgave

Vaginale Afscheiding: wat is normaal en wat niet?

Inhoudsopgave

Vaginale afscheiding is een natuurlijk proces van het vrouwelijke lichaam. Het is een onderwerp dat soms als taboe wordt beschouwd, maar het is juist van belang om hier openlijk over te praten: wanneer is vaginale afscheiding normaal? En wanneer duidt het op mogelijke gezondheidsproblemen? In deze blog leren we je alles over vaginale afscheiding: wat is normale vaginale afscheiding? En wat juist niet? Hoe verandert de vaginale afscheiding gedurende de cyclus? En mocht je een verandering zien; wat betekent dit dan? Genoeg te vertellen, laten we beginnen!

Woman in Underwear

Wat is vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is het natuurlijke proces waarbij vocht uit de vagina wordt afgevoerd. Dit vocht wordt geproduceerd door klieren in de wand van de baarmoederhals en van de vagina. De samenstelling van de afscheiding kan variëren, afhankelijk van de menstruatiecyclus en hormonale veranderingen.

Het doel van afscheiding is om de vagina schoon en gehydrateerd te houden, infecties te voorkomen en te helpen bij de voortplanting door sperma naar de eicel te leiden. Het is normaal om dagelijks een kleine hoeveelheid afscheiding te hebben, zolang het geen ongemak veroorzaakt of gepaard gaat met onaangename geuren of jeuk. 

 

Vaginale afscheiding is normaal gesproken witgeel tot doorschijnend van kleur. Wanneer het opdroogt in je ondergoed, kan het een beetje brokkelige of korrelige afscheiding worden.

orange
woman laying on bed

Het is belangrijk op te merken dat afscheiding doorgaans niet geurloos is, maar eerder een milde, zure geur heeft; dit komt door gezonde bacteriën die in je vagina voorkomen. Heb je meer afscheiding dan normaal? Of is het veranderd van kleur? Dit kan een normaal onderdeel van je cyclus zijn óf kan juist een aanwijzing zijn voor een onderliggende aandoening. Lees snel verder om erachter te komen hoe je dit onderscheid maakt. 

Soorten afscheiding in de cyclus

Tijdens de menstruatiecyclus kan de hoeveelheid, samenstelling en kleur van de vaginale afscheiding variëren. Dit heeft te maken met de hormonale veranderingen die optreden tijdens de verschillende fasen van de cyclus.

ijsje
watermelon
Touching face
Flowers

Folliculaire fase:

Nadat je menstruatie is afgelopen, begint de folliculaire fase. In deze fase nemen de oestrogeenspiegels geleidelijk toe. Onder invloed van oestrogeen wordt de vaginale afscheiding meestal dunner, helder en elastisch. Sommige vrouwen omschrijven dit als slijmerige afscheiding. 

Ovulatie: 

Tijdens de ovulatie bereikt de hoeveelheid afscheiding vaak het hoogste punt. Het vocht wordt helderder, dunner en elastischer dan in andere fasen van de cyclus. Dit dient om het pad voor sperma te vergemakkelijken en de kans op bevruchting te vergroten. 

Luteale fase:

Na de ovulatie daalt het oestrogeengehalte en neemt het progesterongehalte toe. Dit kan resulteren in een dikkere, meer troebele afscheiding.

Menstruatie:

Als er geen zwangerschap optreedt, begint de menstruatie. Tot een aantal dagen na de menstruatie kan er sprake zijn van bruine vaginale afscheiding. 

Hoeveel afscheiding is normaal?

De hoeveelheid vaginale afscheiding die als normaal wordt beschouwd, kan variëren van vrouw tot vrouw. Over het algemeen is een kleine hoeveelheid dagelijkse afscheiding normaal en gezond. Als de afscheiding geen ongemak veroorzaakt en geen onaangename geur heeft, is dit meestal geen reden tot bezorgdheid. 

 

De hoeveelheid en kleur van vaginale afscheiding kan veranderen onder invloed van hormonen (bijvoorbeeld bij anticonceptiepil-gebruik, zwangerschap, overgang of in verschillende onderdelen van je menstruatiecyclus), bij infecties of bij stress. Als je in korte tijd ineens veel meer afscheiding krijgt, de kleur verandert, het wordt sterk ruikend of je last hebt van andere klachten; dan kan er sprake zijn van een onderliggende aandoening. Daarover lees je hieronder meer. 

birthcontrol
hoofdpijn
cactus

Vaginale afscheiding: kleur en betekenis

Zoals eerder benoemd, verandert de kleur van de vaginale afscheiding gedurende de cyclus of onder invloed van andere hormonale veranderingen. Dit is normaal. Ook kan vaginale afscheiding veranderen in hoeveelheid en kleur wanneer er sprake is van stress, of wanneer je ziek bent geweest. Meer afscheiding dan normaal of veranderingen in kleur van de vaginale afscheiding kunnen echter ook wijzen op een aandoening of gezondheidsprobleem. 

 

Om onderscheid te maken in al deze soorten afscheiding, vind je hieronder een lijst met alle soorten vaginale afscheiding en hun betekenis: 

vrouw die poseert
Bloem
  • Wit

Een melkachtige witte of lichtgele afscheiding is meestal normaal, vooral aan het begin of het einde van de cyclus. Een dikke, witte afscheiding, lijkend op hüttenkäse, kan wijzen op een schimmelinfectie, zoals Candida. Er kan dan ook sprake zijn van brokkelige afscheiding en daarnaast kan je klachten ervaren van jeuk, een rode huid of een branderig gevoel bij het plassen.

  • Transparant

Heldere en waterige afscheiding komt vaak voor tijdens de ovulatie en wordt als normaal beschouwd.

  • Troebel

Troebele afscheiding kan wijzen op een verhoogde hoeveelheid cellen of bacteriën in de vagina, wat kan duiden op een infectie.

  • Gele of groene vaginale afscheiding

Een gele of groene vaginale afscheiding kan een teken zijn van een infectie, bijvoorbeeld een soa zoals chlamydia of gonorroe. Wanneer dit gepaard gaat met buikpijn, koorts en pijn bij seksuele activiteit, kan er sprake zijn PID (pelvic inflammatory disease). Dit kan veroorzaakt worden door een soa, maar ook na een bevalling of na het plaatsen van een spiraal. Bij deze klachten moet je een afspraak maken bij de huisarts voor verder onderzoek.

  • Bruine of roze afscheiding

Bruine of roze vaginale afscheiding kan optreden aan het begin of het einde van de menstruatie en is meestal normaal. Doordat normale vaginale afscheiding gemengd is met een beetje bloed, kan er donkere vaginale afscheiding ontstaan. Ook kan bruine afscheiding normaal zijn wanneer iemand de anticonceptiepil gebruikt, dit noemen we spotting. Dit hoort vanzelf weer over te gaan. Wanneer dit aanhoudt, raden we aan een afspraak te maken bij je huisarts voor verder onderzoek. Ook als bruine of roze afscheiding gepaard gaat met andere symptomen, zoals buikpijn, jeuk of koorts, is het belangrijk om een arts te raadplegen. Er kan sprake zijn van een ontsteking.

  • Grijs

Een grijze, dunne afscheiding met een onaangename visachtige geur kan wijzen op bacteriële vaginose. Dit is een overgroei aan bacteriën die in je vagina leven. Bij deze klachten raden we aan om een afspraak te maken bij je huisarts. 

Gerelateerde tests

Wat te doen tegen vaginale afscheiding?

Vaginale afscheiding is normaal en hoef je in de meeste gevallen niets tegen te doen. Echter: als je veranderingen opmerkt in je vaginale afscheiding, is het wel belangrijk om alert te zijn op andere symptomen, zoals jeuk, een onaangename geur, buikpijn of irritatie. Heb je last van een van bovengenoemde klachten en vraag je je af waardoor dit wordt veroorzaakt? Bij Easly bieden we meerdere testpakketten aan waarmee je op een gemakkelijke, betrouwbare manier in de thuissituatie erachter komt of jouw klachten door een van bovengenoemde aandoeningen wordt veroorzaakt. Is er mogelijk sprake van een soa? Doe de Easly soa testwijzer en kom erachter welke test wij aanraden in jouw specifieke situatie. 

womans back

Conclusie:

Vaginale afscheiding is een normaal en gezond aspect van het vrouwenlichaam. Het verandert gedurende de menstruatiecyclus en onder invloed van andere hormonale veranderingen en kan daardoor variëren in kleur en consistentie. Hoewel enige afscheiding normaal is, is het essentieel om alert te zijn op veranderingen die kunnen duiden op gezondheidsproblemen. Raadpleeg altijd een arts als je je zorgen maakt over veranderingen in je vaginale afscheiding, vooral als deze gepaard gaan met andere symptomen. 

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen