Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Candida onder de loep: een veelvoorkomende aandoening voor zowel mannen als vrouwen

Inhoudsopgave

Een candida-infectie kan veel hinder en ongemak geven: van jeukklachten en toegenomen afscheiding tot uitslag en irritatie van de huid. Een candida-infectie komt vaak voor en kan op vrijwel alle lichaamsdelen ontstaan. Hoewel het een hardnekkig probleem kan zijn, zijn er gelukkig voldoende manieren om deze infectie vast te stellen en te behandelen. In dit blog nemen we je mee naar de meest voorkomende symptomen van een candida-infectie bij zowel mannen als vrouwen, hoe je het kan diagnosticeren en behandelen en wat de beste manier is om een nieuwe infectie in de toekomst te voorkomen. Lees snel verder als je meer te weten wilt komen over infecties met Candida.

disconfort

Wat is Candida?

Candida is een gistachtige schimmel die van nature in en op ons lichaam voorkomt, bijvoorbeeld in de mond, in het gehele maag-darmstelsel en in de vagina. Candida is in de normale situatie in een bepaalde hoeveelheid aanwezig, zodat het in balans is met de rest van de (gezonde) bacteriën en schimmels die in en op ons lichaam leven. Deze balans wordt in stand gehouden door ons immuunsysteem en de aanwezigheid van goede bacteriën.

taking pills
Candidiasis

tweede foto – microscopisch beeld van candidiasis

Door verschillende factoren kan deze balans verstoord raken en kan de Candida gist snel gaan vermenigvuldigen en daardoor een overgroei veroorzaken.De belangrijkste factoren die verantwoordelijk zijn voor het verstoren van dit evenwicht zijn het gebruik van antibiotica, hormonale schommelingen (bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap, tijdens de overgang of bij het gebruik van anticonceptie), diabetes/suikerziekte en een verminderde afweer. In de normale situatie veroorzaakt Candida dus geen klachten, maar wanneer het evenwicht verstoord raakt en Candida de overhand krijgt, kan dit leiden tot een aantal symptomen.

Symptomen van candida-infecties:

Welke symptomen je ontwikkelt door een overgroei aan Candida is afhankelijk van de locatie waar de gistachtige schimmel zich bevindt. Hieronder vind je een overzicht van verschillende locaties met de daarbij behorende symptomen:

Candida infectie huid

De Candida gist leeft ook onder normale omstandigheden op onze huid. Door verschillende factoren, zoals warmte en vocht, kan de gist zich snel vermenigvuldigen. Dit gebeurt met name in vochtige, warme gebieden zoals de liezen, onder de borsten, tussen de tenen en bij de oksels. Ook mensen met overgewicht hebben meer kans op een vermenigvuldiging van de Candida gist op de huid. De huid wordt rood, vochtig en bevat soms blaasjes. De huid kan schilferen en erg jeuken. Hieronder zie je twee voorbeelden van een Candida infectie van de huid.

schimmel op voet
overgewicht
jeuk

Candida-infectie vagina en penis

Bij zowel mannen als vrouwen kan de Candida gist klachten veroorzaken in het genitale gebied. De candida gist is een normaal voorkomende gist in de vagina, maar kan bij overgroei klachten veroorzaken. Bij vrouwen veroorzaakt een overgroei van Candida de volgende klachten: vaginale jeuk, toegenomen of afwijkende vaginale afscheiding (vaak wit en brokkelig), roodheid en zwelling van de schaamlippen en soms ook pijn of branderig gevoel bij het plassen. Bij mannen kan een overgroei van Candida de volgende symptomen geven: roodheid van de eikel, bultjes op de eikel, een schilferende huid en jeuk rondom het genitale gebied.

half naakt man
half naakt vrouw

Candida infectie mondholte

Dit wordt ook wel orale candidiasis of spruw genoemd. Een candida-infectie in de mondholte komt vaak voor bij pasgeborenen en kinderen, vooral wanneer zij nog borstvoeding ontvangen. Dit is onschuldig en gaat vaak vanzelf weer over. Het wordt gekenmerkt door witte, crèmekleurige plekken op de tong, het gehemelte en de binnenkant van de wangen. Dit kan pijnlijk zijn en een branderig gevoel veroorzaken. Bij volwassenen komt dit vaker voor wanneer zij inhalatiemedicatie gebruiken (bijvoorbeeld puffers bij astma) of wanneer er sprake is van een verminderd immuunsysteem.

mond

Zoals eerder benoemd komt de Candida gist voor in en op ons lichaam en veroorzaakt het in deze normale situatie geen klachten. Zo komt de Candida gist ook voor in onze darmen.

In de alternatieve geneeskunde wordt recent vaker gesproken over het Candida syndroom; dit is een combinatie van klachten, zoals maag-darmklachten (buikpijn, opgeblazen buik, winderigheid) en extreme vermoeidheid. Dit zou dan veroorzaakt kunnen worden door een overgroei van Candida. Het is echter nooit wetenschappelijk aangetoond dat een overgroei van de Candida gist in de darmen deze klachten zou kunnen veroorzaken. Dit ziektebeeld wordt in de reguliere geneeskunde dus niet erkend. Tevens wordt het ook ten zeerste afgeraden om een zogenaamd anti-candida dieet te volgen. Dit is wederom geen wetenschappelijk onderbouwde behandeling en kan bovendien een gevaar voor de gezondheid vormen wanneer er door dit dieet een tekort aan bepaalde voedingsmiddelen ontstaat. Dit wordt dan ook niet erkend als een wetenschappelijk onderbouwde behandeling in de reguliere geneeskunde.

Hoe krijg je een candida-infectie en is een candida-infectie besmettelijk?

Klachten door de Candida gist worden veroorzaakt door overgroei van deze gist. Dit wordt veroorzaakt door een aantal factoren: door gebruik van antibiotica, hormonale veranderingen, diabetes, warme of vochtige omstandigheden of een niet goed functionerend afweersysteem kan de candida gist kan overgroeien en klachten veroorzaken. In principe is het mogelijk om Candida over te dragen, bijvoorbeeld door seksueel contact, door borstvoeding te geven of door dezelfde slippers, kleding of handdoek te gebruiken als iemand met Candida.

slippers
pillen
borstvoeding
drookdoek

Toch wordt Candida niet als een besmettelijke ziekte gezien, omdat bij vrijwel iedereen de candida gist een normaal onderdeel vormt van de vele bacteriën en schimmels die we onder normale omstandigheden bij ons dragen. Alleen wanneer je vaak in aanraking komt met een grote hoeveelheid Candida gisten (zoals vaker seksueel contact met iemand met een candida infectie) kan er bij jou zelf ook een overgroei van Candida plaatsvinden. Echter; de meest voorkomende oorzaken van een overgroei van Candida blijven de eerder genoemde factoren.

Hoe kun je Candida testen?

Er zijn verschillende manieren om een Candida infectie diagnose te stellen. Artsen zijn getraind om een candida infectie op het oog te diagnosticeren. Specifieke klachten met daarbij specifieke huidafwijkingen op bepaalde delen van het lichaam tezamen geven een idee welke infectie er gaande zou kunnen zijn. Bij twijfel over de diagnose of wanneer je zelf zekerheid wil of er sprake is van een Candida infectie, kan je via Easly op een gemakkelijke en betrouwbare manier jezelf testen op Candida. Welke test je kiest, is afhankelijk van de locatie waar je klachten ervaart:

Heb je last van een rode, schilferende of jeukende huid? En wil je weten of dit veroorzaakt wordt door een huidschimmel zoals Candida? Doe de huidschimmel test van Easly, eenvoudig en snel vanuit huis.

Ben jij een vrouw en is je vaginale afscheiding veranderd? Of ervaar je jeuk of ongemak in het genitale gebied? En wil je weten of dit door de Candida gist wordt veroorzaakt? Doe dan op een eenvoudige manier de vrouwelijke intieme gezondheidstest.

Gerelateerde tests

Behandeling van Candida-infecties

Een candida infectie wordt behandeld middels lokale medicatie, zoals anti-schimmelcrème en/of vaginale schimmel tabletten. Wanneer er sprake is van een hevige schimmelinfectie kan er worden gekozen om een orale behandeling middels tabletten voor te schrijven. Deze keuze moet altijd worden gemaakt door een arts.

treatment
cream

Daarnaast is het van belang om een candida infectie in de toekomst te voorkomen. Onderstaande tips helpen je om een candida infectie te voorkomen:

  • Houd je huid droog en schoon. Candida kan zich snel vermenigvuldigen op vochtige, warme plekken.
  • Zorg voor een gezonde leefstijl. Dit zorgt ervoor dat je afweersysteem voldoende werkt, waardoor je minder kans hebt op symptomen door een candida infectie.
  • Was je vagina niet met zeep. Dit kan de zuurgraad veranderen waardoor de Candida gist sneller kan overgroeien.
  • Vermijd overmatig gebruik van antibiotica. Dit kan de goede bacteriën doden, waardoor de Candida schimmel overmatig kan gaan groeien en klachten kan geven.
  • Kies voor ademende of luchtige kleding en schoenen, zodat er geen vochtophoping ontstaat, waardoor Candida gisten eenvoudig kunnen vermenigvuldigen.
  • Draag badslippers in gemeenschappelijke ruimtes en vermijd langdurige blootstelling aan vochtige ruimtes, zoals zwembaden, jacuzzi’s of sauna’s.
  • Gebruik niet dezelfde schoenen, kleding of handdoeken als iemand die klachten ervaart die zouden kunnen passen bij een Candida infectie.

joga
huidcare
schone droogdoeken

Conclusie

Candida-infecties zijn veelvoorkomende aandoeningen die verschillende delen van het lichaam kunnen aantasten. Een diagnose kan worden gesteld door een arts op het oog of door het doen van een schimmeltest van de huid of een schimmeltest van het genitale gebied. De behandeling van candida-infecties omvat antischimmelmedicatie en hygiënemaatregelen. Het is essentieel om professioneel medisch advies in te winnen en de voorgeschreven behandeling nauwgezet te volgen om de infectie effectief te bestrijden en complicaties te voorkomen. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor een juiste diagnose en behandeling van Candida-infecties.

Bronnen:

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen