Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Soa-symptomen bij mannen: welke klacht wijst op welke soa?

Inhoudsopgave

Soa’s (seksueel overdraagbare aandoeningen) zijn infectieziekten die via seksueel contact worden overgedragen. Deze aandoeningen kunnen bij mannen verschillende symptomen veroorzaken. Welke symptomen je krijgt, hangt af van het type soa en de vorm van seksueel contact. Daarnaast is het zo dat mannen die seks hebben met mannen, mannen met meerdere sekspartners en mannen die seksueel contact hebben met sekswerkers een verhoogd risico lopen op bepaalde type soa’s. Het is daarom essentieel om verschillende symptomen van verschillende soa’s te herkennen, zodat je hier snel en adequaat op kunt handelen. Lees snel verder. 

knuffel

Veel voorkomende symptomen van soa’s bij mannen

Voordat we bespreken welke klachten bij welke specifieke soa kunnen passen, bespreken we eerst de algemene symptomen die vaak voorkomen bij verschillende soa’s bij mannen.  Het is goed om op te merken dat mannen niet altijd symptomen ervaren van een soa. Sommige soa’s verlopen asymptomatisch, wat wil zeggen dat je een soa hebt opgelopen, waarvan je geen symptomen ervaart. Dit is potentieel gevaarlijk, omdat je wél besmettelijk bent: ook wanneer je geen symptomen ervaart, kan je nog steeds een soa overdragen. 

De meest voorkomende soa-symptomen bij mannen zijn:

 • Ongewone afscheiding uit de penis of anus.
 • Pijn of branderig gevoel tijdens het plassen.
 • Pijn of branderig gevoel bij seksuele activiteit
 • Jeuk of irritatie in het genitale of rectale gebied.
 • Zwelling, roodheid of gevoeligheid van de testikels.
 • Blaasjes, bultjes, schilfers, wratten of zweertjes in het genitale gebied.
men in chair

Bovengenoemde klachten kunnen dus voorkomen bij verschillende soa’s en zijn niet specifiek voor één type soa. Het kan daarnaast dus ook nog voorkomen dat een soa helemaal geen klachten veroorzaakt. Ben je seksueel actief en wil je weten of je een soa hebt? Doe de Easly soa testijzer en ontvang persoonlijk advies elke soa-testen we aanraden om af te nemen. 

Hoe herken je een soa bij een man?

Het herkennen van een soa bij een man kan soms een uitdaging zijn, omdat de symptomen sterk kunnen variëren en zelfs soms helemaal afwezig kunnen zijn. Mannen die meerdere seksuele partners hebben, mannen die seks hebben met mannen of mannen die seks hebben gehad met een sekswerker, hebben meer kans op een soa. We raden iedereen die seksueel actief is om zich regelmatig te laten testen om complicaties en verspreiding van soa’s te voorkomen. 

Couple on bed

Als je een van de onderstaande symptomen opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk persoonlijk medisch advies in te lichten en een soa-test te laten afnemen:

Pijn bij plassen:

 • Chlamydia, gonorroe en trichomonas kunnen pijn of een branderig gevoel veroorzaken tijdens het plassen.
 • Herpes kan ook pijn bij het plassen veroorzaken vanwege de blaasjes en zweertjes in het genitale gebied.

   

  Rode vlekjes op de eikel:

 • Genitale herpes kan leiden tot rode vlekjes en uitslag op de eikel van de penis.
 • Syfilis begint vaak met een kleine zweer op de penis. 
 • Genitale wratten zijn meestal te zien als kleine wratjes in het genitale gebied, maar kunnen ook in het beginstadium rode vlekjes veroorzaken. 

  Blaasjes, bultjes, schilfers, wratten en zweertjes:
 • Genitale herpes kan blaasjes en zweertjes in het genitale gebied veroorzaken.
 • Genitale wratten presenteren zich vaak als wratjes in de genitale en anale regio.
 • Syfilis kan leiden tot zweertjes (zogenaamde syfilis ulcus) op de geslachtsdelen of in de mond.

  Jeuk:

 • Jeuk in de genitale en anale regio kan worden veroorzaakt door verschillende soa’s, zoals gonorroe, chlamydia en herpes genitalis.

  Witte afscheiding:

 • Een ongewone witte of troebele afscheiding uit de penis kan worden gerelateerd aan soa’s zoals gonorroe, chlamydia of trichomonas.

  Buikpijn of pijn in de balzak:

 • Pijn in de onderbuik kan wijzen op een infectie zoals gonorroe, chlamydia of trichomonas.

  Pijn aan de anus:

 • Pijn in de anus: Anale pijn kan voorkomen bij soa’s zoals chlamydia, gonorroe, syfilis of herpes.

  Koorts, vergrote lymfeklieren, in combinatie met bovenstaande symptomen:

 • Koorts, vergrote lymfeklieren en een van bovengenoemde klachten kunnen voorkomen bij hiv, syfilis, hepatitis, chlamydia, gonorroe, herpes genitalis.
Hoofdpijn
Verwelkte bloem
Buikpijn
Bloem

Herken je een van bovengenoemde klachten? Wacht dan niet te lang en laat je testen op een soa! Bij Easly ontwikkelden. We de Easly soa testwijzer: door middel van enkele korte vragen kom je erachter op welke soa’s je getest moet worden. Deze test is vervolgens op een eenvoudige, betrouwbare manier thuis af te nemen. 

Wil je meer informatie over iedere soa en hun specifieke symptomen? Eerder schreven we een uitgebreid blog over soa’s: alle symptomen op een rij

Gerelateerde tests

Voorkomen van soa’s

Het voorkomen van soa’s is van belang voor de seksuele gezondheid van jezelf en van anderen. Door goed te letten op preventieve maatregelen verklein je de kans op een soa en voorkom je dat soa’s worden verspreid. Hier zijn enkele stappen om het risico op het oplopen van een soa te minimaliseren:

 • Veilig seksueel gedrag: Gebruik altijd een condoom tijdens seksueel contact, vooral wanneer je een nieuwe partner hebt of wanneer je recentelijk geen soa test hebt ondergaan. Condooms verminderen het risico op de meeste soa’s, maar geven geen 100% garantie.

 • Regelmatige soa-screening: Laat je regelmatig testen op soa’s als je seksueel actief bent. Vroege opsporing is essentieel voor tijdige behandeling en om verdere verspreiding te voorkomen. Doe de Easly soa test wijzer. 

 • Vermijd meerdere seksuele partners: Het hebben van meerdere seksuele partners vergroot het risico op het oplopen van een soa. Beperk het aantal seksuele partners en wees open over je testresultaten.

 • Vaccinaties: Overweeg vaccinaties tegen specifieke virale soa’s, zoals hepatitis B en humaan papillomavirus (HPV). Raadpleeg een arts voor advies over vaccinatie.
Condoom
Dokters advies

Conclusie:

Er zijn verschillende soa’s die mannen kunnen oplopen wanneer zij seksueel actief zijn. Mannen die meerdere seksuele partners hebben, mannen die seks hebben met mannen of mannen die seks hebben gehad met een sekswerker, lopen meer kans op het krijgen van soa’s. Iedereen die seksueel actief is, zou zich regelmatig moeten laten testen om ernstige complicaties en verdere verspreiding te voorkomen. We bespraken welke symptomen op welke soa’s kunnen wijzen en gaven je enkele belangrijke tips om een soa te voorkomen. Wees je bewust van je risico, wees open over soa’s naar je seksuele partners en laat je regelmatig testen. 

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.