Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Inhoudsopgave

Een te traag werkende schildklier? Lees hier alles over de impact van dit cruciale orgaan op jouw algehele gezondheid

Inhoudsopgave

Ontdek alles wat je moet weten over de schildklier en zijn essentiële rol in jouw gezondheid! Benieuwd naar hoe deze vlindervormige klier in je nek je stofwisseling reguleert en een breed scala aan functies beïnvloedt? In deze blog duiken we dieper in op de schildklier, bespreken we de relevantie van een te traag werkende schildklier en de mogelijke gevolgen voor je welzijn. Leer de symptomen herkennen en ontdek de oorzaken achter deze aandoening. We geven daarnaast ook handige tips voor een gezonde schildklier en leggen uit hoe je zelf eenvoudig je schildklierfunctie kunt testen. Een goede schildklierfunctie is namelijk van vitaal belang voor je algehele gezondheid.

schildklier

Wat is de schildklier en wat is zijn functie?

De schildklier is een vlindervormige klier in de nek en ligt net onder het strottenhoofd. De schildklier speelt een essentiële rol in het reguleren van de stofwisseling. Deze klier produceert twee belangrijke hormonen: thyroxine (T4) en trijodothyronine (T3). Deze hormonen beïnvloeden vrijwel alle cellen en organen en hebben een breed scala aan functies. Ze reguleren de stofwisseling, wat invloed heeft op de energieproductie, lichaamstemperatuur, hartslag, spijsvertering en zelfs de hersenfunctie. De hersenen reguleren de productie van de schildklierhormonen. Dit doen zij door het hormoon TSH te produceren. Wanneer de hersenen meer TSH produceren, zal de schildklier ook meer schildklierhormonen produceren. Hierdoor blijft de hoeveelheid schildklierhormoon in het lichaam altijd perfect in balans.

hoofdpijn
hartslag meten

Om de schildklierfunctie te beoordelen, wordt bloedonderzoek uitgevoerd. In zo’n bloedonderzoek worden meestal TSH en T4 gemeten. Deze twee waarden geven specifieke informatie over de schildklier en of er voldoende hormonen worden geproduceerd. De normaalwaarden van de schildklier verschillen per lab.

Wat is een trage schildklier?

Het handhaven van een gezonde schildklierfunctie is dus cruciaal voor een optimale gezondheid. Wanneer de schildklier te traag werkt, wordt dat in medische termen hypothyreoïdie genoemd en wanneer er sprake is van een te snel werkende schildklier noemen we dat hyperthyreoïdie. De schildklier produceert bij deze aandoening te weinig schildklierhormonen. Aangezien deze hormonen essentieel zijn voor zeer veel processen in het lichaam kan hypothyreoïdie een breed scala aan klachten geven. Lees snel verder welke symptomen je kan ervaren bij een te traag werkende schildklier.

Symptomen van een te traag werkende schildklier

Omdat de schildklierhormonen invloed hebben op vele onderdelen van onze gezondheid, zal een tekort aan het schildklierhormoon een scala aan klachten veroorzaken.

thermometer
handen
wegen

Veelvoorkomende symptomen van een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) zijn:

 • Vermoeidheid
 • Snel koud hebben
 • Haaruitval
 • Obstipatie
 • Afbrokkelende nagels
 • Gewichtstoename
 • Trage hartslag
 • Droge, koude of bleke huid
 • Onregelmatige ongesteldheid
 • De schildklier kan toenemen in grootte, dit noem je een struma.
Herken je het gevoel dat je in de ochtend opstaad, maar helemaal niet het gevoel hebt dat je uitgerust bent?

Wanneer je deze klachten ervaart, raden we aan om een afspraak te maken met je huisarts, zodat de klachten onderzocht kunnen worden.

Oorzaken van een te traag werkende schildklier

Het is belangrijk om de oorzaken van een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) te begrijpen, omdat dit invloed heeft op de behandeling en benadering van de aandoening. De meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie is Hashimoto’s thyreoïditis. Dit is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem de schildklier aanvalt, wat resulteert in ontsteking en schade aan het orgaan. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een verminderde productie van schildklierhormonen. Naast Hashimoto’s thyreoïditis zijn er ook andere mogelijke oorzaken van hypothyreoïdie. Een jodiumtekort kan de schildklierfunctie beïnvloeden, omdat jodium een essentieel bestanddeel is van schildklierhormonen. Jodium komt van nature voor in bepaalde voedingsproducten, zoals zeewier, ei en zuivel. Bovendien wordt jodium toegevoegd aan bepaalde producten, zoals keukenzout. Bepaalde medicijnen, zoals lithium, kunnen ook hypothyreoïdie veroorzaken als bijwerking. Daarnaast kunnen schildklierchirurgie of bestralingstherapie in het nekgebied leiden tot hypothyreoïdie. Bij chirurgische ingrepen waarbij een gedeelte of de gehele schildklier wordt verwijderd, kan suppletie van het schildklierhormoon noodzakelijk zijn om de tekortkoming aan schildklierhormonen te compenseren. Is er bij jou sprake van een afwijkende schildklierfunctie? Overleg dan met je arts over de mogelijke oorzaak.

arts
zouten
gezonde voeding
ei

Gevolgen van een te traag werkende schildklier

Onbehandelde hypothyreoïdie kan verschillende gevolgen hebben voor de gezondheid. Het kan leiden tot een verhoogd risico op hartaandoeningen, vruchtbaarheidsproblemen, overgewicht en een verhoogd cholesterolgehalte. Bij vrouwen kan hypothyreoïdie bovendien leiden tot een onregelmatige menstruatiecyclus, wat het moeilijker kan maken om zwanger te worden. Het verhoogt ook het risico op miskramen en vroeggeboorte.

Het is daarom van cruciaal belang om hypothyreoïdie tijdig te herkennen en te behandelen, zodat de gevolgen van hypothyreoïdie worden verminderd. Raadpleeg altijd je arts zorgverlener voor een diagnose en behandeling.

hoofdpijn2

Hoe wordt hypothyreoïdie gediagnosticeerd?

Om hypothyreoïdie te diagnosticeren, zal een combinatie van bloedonderzoeken worden uitgevoerd. Deze tests meten de niveaus van schildklierstimulerend hormoon (TSH) en schildklierhormonen (T3 en T4) in je bloed. Afhankelijk van de resultaten van de bloedtesten kan de arts bepalen of je schildklier goed functioneert of dat er sprake is van hypothyreoïdie. Wil je erachter komen of jouw schildklierwaarden op peil zijn? Doe dan eenvoudig zelf thuis de schildkliertest. Indien er sprake is van een afwijkende schildklierwaarde, wordt dit met je besproken en wordt geadviseerd welke behandeling je nodig hebt.

Gerelateerde tests

Hoe hou je je schildklier gezond?

Mocht er sprake zijn van een te traag werkende schildklier, dan wordt er vrijwel altijd aangeraden om medicatie te nemen om de schildklierfunctie te ondersteunen. Het is belangrijk dat dit onder nauwkeurige controle van een arts gebeurt.

gezonde voeding 2
exercise

Heb je een goede schildklierfunctie en wil je dit graag zo houden? Hieronder volgen enkele leefstijltips die ervoor zorgen dat je je algehele gezondheid ondersteund en daarmee ook de gezondheid van je schildklier:

 • Gezonde voeding

Een voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen is essentieel voor het behoud van een goede gezondheid. Zorg voor voldoende inname van voedingsmiddelen zoals verse groenten, fruit, volkoren granen en voldoende eiwitten. Beperk de consumptie van bewerkte voedingsmiddelen, suiker en verzadigde vetten.

 • Regelmatige lichaamsbeweging

Regelmatige fysieke activiteit kan helpen bij het stimuleren van je stofwisseling, het verbeteren van de energieniveaus en het bevorderen van een gezond gewicht.

 • Stressmanagement

Chronische stress kan een negatieve invloed hebben op je schildklierfunctie. Leer stressmanagement technieken, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, yoga of mindfulness om stress te verminderen en je algehele mentale gezondheid te verbeteren.

 • Voldoende slaap

Zorg voor voldoende rust en slaap. Een goede nachtrust is essentieel voor het herstel van je lichaam.

sporten
voeding
relaxen
yoga

Conclusie

Een te traag werkende schildklier wordt ook wel hypothyreoïdie genoemd en is een aandoening waarbij de schildklier niet voldoende schildklierhormonen produceert, wat kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Het herkennen van de symptomen, het diagnosticeren van de aandoening en het volgen van de voorgeschreven behandeling zijn essentieel voor de gezondheid aangezien een onbehandelde, te traag werkende schildklier ernstige gevolgen kan hebben voor je gezondheid. Voor het behoud van een gezonde schildklierfunctie is een gezonde leefstijl onmisbaar. Wil je op een snelle en eenvoudige manier erachter komen of je schildklier goed werkt? Doe dan de schildkliertest van Easly.

Bronnen:

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen