Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Een gezonde darmflora is de sleutel tot een goede gezondheid

Inhoudsopgave

Onze darmen zijn de thuisbasis van miljoenen bacteriën die samen onze darmflora vormen; dit noemen we het microbioom of microflora. Een gezonde darmflora speelt een zeer belangrijke rol bij onze spijsvertering en bij het behoud van een gezond afweersysteem. Deze bacteriën maken je dus niet ziek, maar zijn juist belangrijk voor je gezondheid én het voorkomen van ziektes. Het microbioom kan continu veranderen, bijvoorbeeld door de voeding die we eten, de medicatie die we gebruiken of de leefgewoontes die we hebben. Darmgezondheid gaat dus veel verder dan alleen het verteren van voeding en het opnemen van voedingsstoffen.In dit artikel nemen we je mee in de darmflora: wat is een gezonde en ongezonde darmflora, welke symptomen kun je ontwikkelen bij een slechte darmflora en het belangrijkste: hoe houd je je darmgezondheid zo gezond mogelijk? Lees snel verder.

Gezond leven
Gezonde voedsel

Oorzaken en symptomen van een slechte darmflora

Iedereen heeft een andere darmflora; de samenstelling van je darmflora is afhankelijk van vele factoren, waaronder je leefgewoontes, medicijngebruik en medische voorgeschiedenis.

Een gezonde darmflora is in staat om voedingsstoffen af te breken en te absorberen, en helpt het immuunsysteem om infecties te voorkomen. Daarnaast synthetiseert de darmflora bepaalde vitamines, zoals vitamine K en bepaalde B-vitamines. Een ongezonde darmflora is een flora die uit balans is, waardoor de verdeling tussen goede en slechte bacteriën verstoord is. Deze disbalans kan verschillende darmproblemen symptomen veroorzaken, zoals buikpijn, winderigheid, diarree, obstipatie, vermoeidheid en verminderde eetlust. Daarnaast kan een ongezonde darmflora leiden tot problemen bij het verteren van voedsel en het opnemen van voedingsstoffen. Dit kan leiden tot een tekort aan belangrijke voedingsstoffen zoals vitamines en mineralen, wat een scala van lichamelijke klachten tot gevolg heeft. Daarnaast kunnen de slechte bacteriën in de darm zorgen voor de productie van gassen, die kunnen leiden tot buikpijn, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Ook kan een ongezonde darmflora leiden tot diarree en obstipatie.

Herken je het gevoel dat je in de ochtend opstaad, maar helemaal niet het gevoel hebt dat je uitgerust bent?

De oorzaken van een ongezonde darmflora zijn divers en complex en worden momenteel veelvuldig onderzocht. Een van de belangrijkste oorzaken van een verstoord microbioom is in ieder geval een ongezonde leefstijl, zoals een dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen en weinig vezels, stress en een gebrek aan lichaamsbeweging. Ook kan het gebruik van antibiotica en andere medicijnen invloed hebben op de darmflora, doordat ze niet alleen de schadelijke bacteriën, maar ook de goede bacteriën doden. Onderzoek heeft aangetoond dat mensen met bepaalde aandoeningen een veranderde samenstelling van het microbioom hebben. We weten echter nog niet of die verandering komt door de ziekte óf dat het veranderde microbioom juist de ziekte heeft veroorzaakt.

Laat je testen
Pillen

Het is belangrijk om te weten dat een ongezonde darmflora niet altijd symptomen hoeft te veroorzaken. Sommige mensen hebben een verstoorde darmflora zonder dat ze daar last van hebben. Omgekeerd kunnen mensen met darmklachten een gezonde darmflora hebben. Daarom is het van belang om goed te luisteren naar je lichaam en bij aanhoudende darmklachten contact op te nemen met een arts.

Zelftest darmonderzoek

Er zijn verschillende tests beschikbaar om de gezondheid van de darmflora te beoordelen, waaronder ontlastingsonderzoek, ademtesten en bloedonderzoek. Deze tests kunnen inzicht geven in de samenstelling van de darmflora en kunnen helpen bij het identificeren van specifieke bacteriën die mogelijk verantwoordelijk zijn voor een ongezonde darmflora. Het is echter belangrijk op te merken dat de kennis over de darmflora nog in ontwikkeling is en dat er meer onderzoek nodig is om de betekenis van deze tests volledig te begrijpen. Bij Easly bieden we een darm en microbioom test aan waarin je op een eenvoudige manier erachter komt of er sprake is van een disbalans in je microbioom.

Gerelateerde tests

Herstellen van de verstoorde darmflora met leefstijl

Gelukkig zijn er verschillende manieren om de darmflora te verbeteren met behulp van leefstijl. Een vezelrijk dieet kan de diversiteit en het aantal gezonde bacteriën in de darmen vergroten. Andere voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan een gezonde darmflora zijn groenten, fruit, volle granen en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals yoghurt en kefir. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook bijdragen aan een gezonde darmflora. Een recent onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het herstellen van een ongezonde darmflora. Het vermijden van stress en het krijgen van voldoende slaap kan ook bijdragen aan een gezonde darmflora. Roken heeft een bewezen structureel negatief effect op het microbioom.

Voedsel

Probiotica en prebiotica kunnen bij bepaalde mensen ook een bijdrage leveren aan een goede darmgezondheid. Probiotica zijn levende bacteriën die gunstig zouden zijn voor de darmflora en kunnen worden gevonden in gefermenteerde voedingsmiddelen en supplementen. Er is echter nog onvoldoende bewijs dat probiotica een relevante en significante bijdrage kan leveren aan de gezondheid van de darmen. Prebiotica zijn voedingsvezels die niet door het lichaam worden verteerd, maar die als voedsel dienen voor gezonde bacteriën in de darmen. Prebiotica kunnen worden gevonden in voedingsmiddelen zoals knoflook, ui, bananen en haver en zijn bewezen effectief voor de gezondheid van de darmen.

Sport vaker
Drink water

Conclusie

Een gezonde darmflora is van groot belang voor onze gezondheid. Een ongezonde darmflora kan leiden tot verschillende symptomen en kan bijdragen aan de ontwikkeling van gastro-intestinale aandoeningen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de darmflora te verbeteren met behulp van leefstijl, waaronder het eten van vezelrijk voedsel, regelmatige lichaamsbeweging en het vermijden van stress. Het is belangrijk om te onthouden dat de kennis over de darmflora nog in ontwikkeling is en dat meer onderzoek nodig is om de betekenis van de darmflora en de rol die leefstijl kan spelen bij het verbeteren ervan volledig te begrijpen.

Bronnen:

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.