Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Hoe je nieren je gezondheid beïnvloeden; veelvoorkomende nierproblemen en en hoe je je nierfunctie kan verbeteren

Inhoudsopgave

Onze nieren zijn een van de belangrijkste organen in ons lichaam. Ze filteren ons bloed en helpen ons om afvalstoffen uit ons lichaam te verwijderen. Daarnaast zorgen ze ervoor dat we voldoende vocht vasthouden en dat onze bloeddruk op peil blijft. Maar hoe weet je eigenlijk of je nieren goed functioneren? En wat zijn de gevolgen als ze dat niet doen? Bij Easly willen we graag bijdragen aan meer bewustzijn over het belang van een goede nierfunctie. In dit artikel bespreken we daarom de belangrijkste aspecten van nierproblemen en nierfunctie, zodat je meer inzicht krijgt in de werking van je nieren en hoe je deze gezond kunt houden.

nieren

De functie van de nieren

De nieren zijn twee boonvormige organen die zich achter in de buikholte bevinden, aan beide zijden van de wervelkolom. Ze zijn ongeveer zo groot als een vuist en spelen een belangrijke rol bij het verwijderen van afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed. De nieren filteren het bloed en produceren urine, die via de urineleiders naar de blaas wordt afgevoerd. De nieren zijn dus essentieel voor een goede werking van ons lichaam en een verstoring van de nierfunctie kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen.

De nierfunctie geeft aan hoe goed de nieren in staat zijn om afvalstoffen uit het bloed te filteren en urine te produceren. Een veelgebruikte maatstaf om de nierfunctie te bepalen is de creatinineklaring. Dit is een test die meet hoe snel de nieren creatinine uit het bloed verwijderen. Creatinine is een afvalproduct van spierweefsel en wordt constant in ons bloed geproduceerd. Als de nieren goed functioneren, wordt creatinine snel uit het bloed gefilterd en uitgescheiden in de urine. Als de nierfunctie afneemt, blijft creatinine langer in het bloed aanwezig. Deze waarde kunnen we meten door middel van een bloedtest.

De nierfunctie kan per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals leeftijd, geslacht en lichaamsgrootte. Over het algemeen neemt de nierfunctie af naarmate we ouder worden.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde nierfunctiewaarden per leeftijdsgroep:

grafiek 1

Veelvoorkomende nierproblemen en symptomen

In de nieren kunnen verschillende problemen ontstaan. Niet alle aandoeningen leiden tot een verminderde nierfunctie. En de ene aandoening is minder ernstig dan de andere aandoening. Deze klachten kunnen variëren van lichte symptomen tot ernstige complicaties die een bedreiging vormen voor onze gezondheid. Het is belangrijk om zowel een verminderde nierfunctie als verschillende nierproblemen op tijd te herkennen en te behandelen om verdere complicaties te voorkomen en de nierfunctie te behouden.

nierpijn
urine test

Er zijn verschillende nierproblemen die kunnen optreden:

Nierstenen

Dit zijn harde ophopingen van minerale kristallen die zich kunnen vormen in de nieren en de urinewegen. Nierstenen kunnen variëren in grootte en kunnen symptomen veroorzaken zoals: 

 • pijn in de rug
 • buik en/of flanken
 • misselijkheid en braken
 • bloed in de urine.

Urineweginfecties

Dit zijn infecties van de urinewegen, waaronder de blaas, de nieren, de urineleiders en de urinebuis. Symptomen van een urineweginfectie zijn onder meer 

 • pijnlijk
 • frequent urineren
 • branderig gevoel tijdens het plassen
 • troebele urine.

Nierfunctiestoornis

Dit betekent dat de nieren minder goed functioneren en het lichaam minder in staat is om afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed te filteren. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende aandoeningen en factoren. Een nierfunctiestoornis hoeft niet altijd symptomen te geven. Wanneer er sprake is van nierinsufficiëntie, dan is er sprake van een zodanig lage nierfunctie dat we ook wel spreken van nierfalen. Dan kan je symptomen ervaren zoals:

 • vermoeidheid
 • verminderde eetlust
 • zwelling van de handen en voeten
 • veranderingen in de urineproductie.

Daarnaast is er dan vaker sprake van een hoge bloeddruk en bloedarmoede.

Glomerulonefritis, oftewel nierfilterontsteking

Dit is een ontsteking van de nierfilters (glomeruli), die verantwoordelijk zijn voor het filteren van afvalstoffen en overtollig vocht uit het bloed. Glomerulonefritis kan leiden tot symptomen

 • zoals bloed in de urine
 • hoge bloeddruk
 • vocht vasthouden.
nier stenen
bloed test
nier pijn

Oorzaken van verminderde nierfunctie

Een nierfunctiestoornis kan veroorzaakt worden door verschillende factoren en onderliggende aandoeningen. Het is belangrijk om de oorzaken van een nierfunctiestoornis te kennen, zodat je de juiste behandeling kan krijgen en verdere schade aan de nieren kan voorkomen. Hieronder zullen we enkele veelvoorkomende oorzaken bespreken die kunnen bijdragen aan het ontstaan van een verminderde nierfunctie.

roken
bloeddruk meten
hoofdpijn
verschillende pillen
 • Diabetes: Diabetes is een van de belangrijkste oorzaken van nierproblemen. Hoge bloedsuikerspiegels beschadigen de bloedvaten in de nieren, waardoor de nierfunctie afneemt. Bij Easly kom je er met de diabetes test op een gemakkelijke en snelle manier achter of jij diabetes hebt.
 • Hoge bloeddruk: Hoge bloeddruk is ook een belangrijke oorzaak van nierschade. Langdurige hoge bloeddruk beschadigt de bloedvaten in de nieren en leidt tot verminderde nierfunctie.
 • Roken: Roken beschadigt de bloedvaten in het lichaam, inclusief die in de nieren, waardoor er nierschade ontstaat. Dit kan leiden tot verminderde nierfunctie.
 • Overmatig alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan nierschade veroorzaken en leiden tot verminderde nierfunctie.
 • Medicijngebruik: Sommige medicijnen kunnen de nieren beschadigen en leiden tot verminderde nierfunctie. Dit geldt vooral voor medicijnen die vaak worden gebruikt bij pijnbestrijding, zoals NSAID’s (bijvoorbeeld ibuprofen, naproxen, diclofenac).

Gerelateerde tests

Wat te doen bij verminderde nierfunctie en hoe kan je je nierfunctie verbeteren?

Wanneer er sprake is van een verminderde nierfunctie, zijn er verschillende dingen die je kan doen om je nieren te ondersteunen en de nierfunctie te verbeteren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat de ernst van het nierprobleem en de onderliggende oorzaak van de verminderde nierfunctie van invloed kunnen zijn op het vermogen om de nierfunctie te verbeteren. In sommige gevallen kan er weinig tot niets worden gedaan om de nierfunctie te verbeteren, terwijl in andere gevallen wel nog actie kan worden ondernomen om de nieren te ondersteunen en de nierfunctie te verbeteren.

water drinken
gezond voedsel

Nierfunctie verbeteren? Volg dan onderstaande adviezen op:

 • Gezonde voeding: Een gezond, gevarieerd dieet is belangrijk voor de algehele gezondheid, ook voor de nieren. Daarnaast is het voor de gezondheid van de nieren uiterst belangrijk om niet te veel zout te consumeren, aangezien dit een risicofactor is voor nierschade.
 • Voldoende water drinken: Voldoende water drinken is belangrijk om de nieren goed te laten functioneren en afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen.
 • Stoppen met roken: Stoppen met roken kan de bloedvaten in het lichaam, inclusief die in de nieren, beschermen en de nierfunctie verbeteren.
 • Beperk alcoholgebruik: Beperk je alcoholgebruik om je nieren te beschermen.
 • Medicatiegebruik: Overleg altijd met je arts over het gebruik van medicijnen als je last hebt van een verminderde nierfunctie. Sommige medicijnen kunnen de nieren namelijk verder beschadigen.

Hoe kan ik mijn nierfunctie meten?

Als je je zorgen maakt over je nierfunctie, kan je je nierfunctie laten meten door middel van een bloedtest. Bij Easly kan je op een eenvoudige en veilige manier je nierfunctie meten.

Conclusie

De nieren zijn belangrijke organen in ons lichaam en zorgen voor het filteren van afvalstoffen en het produceren van urine. Als de nierfunctie verminderd is, kunnen er verschillende symptomen optreden en kan dit leiden tot ernstige nierproblemen. Door middel van een gezonde levensstijl en het vermijden van risicofactoren zoals roken en overmatig alcoholgebruik, kunnen de nieren worden ondersteund en kan de nierfunctie worden verbeterd. Als je je zorgen maakt over je nierfunctie of wanneer je benieuwd bent naar de gezondheid van je nieren, kan je met de Easly nierfunctie testen eenvoudig erachter komen of je nierfunctie op peil is.

Wij bieden verschillende bloedtesten aan die je kunnen helpen bij het opsporen van mogelijke gezondheidsproblemen, waaronder nierproblemen. Onze tests zijn betrouwbaar en eenvoudig online te bestellen en te doen vanuit het comfort van uw eigen huis. Investeer in je gezondheid!

drink water

Bronnen:

drs. Elise Janssen

Goedgekeurd door een arts

drs. Elise Janssen

Medical content writer

Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen