Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Alles over het (zelf) afnemen van stalen en monsters

Inhoudsopgave

Zonder staal of monster kan ons laboratorium niet testen. Bij Easly heb je bijna altijd de optie om zelf thuis je staal of monster af te nemen. Bij zelfafname volstaat een kleine, vrijwel pijnloze vingerprik. En soms is een beetje urine, wat slijm, of een huid- of nagelmonster nodig. Ook dat kun je thuis zelf doen. In sommige pakketten bieden we bovendien veneuze afname door een zorgmedewerker aan. Hieronder lees je alles over de verschillende afnamemethoden. Nog meer weten? Lees dan de instructies bij onze testpakketten of bekijk deze video.

  • Zelf bloed afnemen met een vingerprikje
  • Veneuze bloedafname
  • Verzamelen van huid- en nagelmonsters
  • Speekselmonster afname
  • Urinemonster afname
  • Feces collectie
  • SOA’s: vaginale en anale swab
  • COVID-19 swab (antigeen test)
inschrijving voor de zelf afname
bloedtest
bloedtest analyse
zelfafname

Zelf bloed afnemen met een vingerprikje

Vaak is bij de zelftests van Easly een klein bloedmonster nodig. Daarvoor worden priknaaldjes, een EDTA en/of serumbuis, alcoholdoekjes, pleisters en gaasjes in het bestelde testpakket meegeleverd. Voordat je het monster afneemt, ontsmet je eerst je vinger met een alcoholdoekje. Verwijder vervolgens het dopje van de prikker. Druk je de prikker tegen de zijkant van je vinger. Het springveermechanisme zorgt ervoor dat er een heel klein gaatje in je vinger wordt aangebracht, waaruit een klein beetje bloed op welt. De druppels kun je in het buisje opvangen. De hoeveelheid bloed die nodig is kan variëren, en is mede afhankelijk van het aantal biomarkers waarop wordt getest en het volume van het meegeleverde buisje (een EDTA of serumbuis). Het buisje met het bloedmonster verzegel je door deze dicht te drukken en stop je in een safetybag, die je daarna in de retourenvelop naar het laboratorium stuurt. Het plekje waar je hebt geprikt, dek je af met een gaasje en de meegeleverde pleister.

Veneuze bloedafname

Bij veneuze bloedafname neemt een arts of een gespecialiseerde en gekwalificeerde zorgmedewerker met een naald rechtstreeks bloed uit een ader af, meestal aan de binnenkant van de elleboog. Eerst wordt de prikplek natuurlijk ontsmet. Na het prikken zal het prikgaatje worden afgedekt met een watje en een pleister. Het is daarbij belangrijk om het prikgaatje dertig seconden tot een minuut af te drukken, om een blauwe plek te voorkomen. Bij veneuze afname worden doorgaans één of meerdere buisjes bloed afgenomen, die worden verwerkt in het laboratorium. Dat bloed kun je prima missen, dus je mag daarna gewoon naar huis of weer aan het werk. Easly neemt alleen op locatie veneus bloed af als onderdeel van een van de executive CEO health check pakketten.

bloedafname
bloedtest

Verzamelen van huid- en nagelmonsters

Om de aanwezigheid van schimmels vast te stellen is een huid- of nagelmonster nodig. Een huidmonster kan worden afgenomen door met het door Easly meegeleverde krabbertje wat huidschilfers af te krabben op de plaats waar de huid is aangetast. In het pakket zit ook een alcoholgaasje, dat dient voor het ontsmetten van de plek van afname. Het monster kan in het bijgevoegde dermapak in de retourenvelop worden teruggestuurd.

Schurft / Huidschimmel

Het nagelmonster is nog eenvoudiger af te nemen. Met een nagelschaartje knip je een stukje van de aangetaste nagel af. Het monster stuur je vervolgens in het dermapak in de retourenvelop naar Easly. Ook in de Schimmelnagel zelftest is een alcoholgaasje bijgevoegd, voor ontsmetting van de te testen plek op de nagel.

Nagel

Speekselmonster afname

Een speekseltest wordt bijvoorbeeld gebruikt om je cortisolgehalte te meten. Cortisol is een stresshormoon dat ook een belangrijke rol speelt in de stofwisseling van het menselijk lichaam. Ook in de zelftest voor intensieve sporters moet wat speeksel worden afgenomen. Dat wordt gedaan door op het bijgeleverde sponsje te kauwen. Het sponsje gaat in een buisje en kan gratis naar Easly worden gezonden.

Voor de Corona PCR test moet eveneens speeksel worden afgenomen. Dit wordt gedaan door wat speeksel in het bijgevoegde buisje te spugen, tijdens een online call, zodat kan worden vastgesteld dat het monster echt van jou komt. Het buisje wordt verzegeld en stuur je naar het laboratorium, waar het monster wordt verwerkt. Mocht je corona hebben gehad en niet meer positief testen, dan geeft Easly een herstelbewijs af.

Gerelateerde tests

Urinemonster afname

Urinemonsters zijn nodig om te testen op SOA’s (alleen bij mannen), op diabetes of op nierfunctie. Bij de SOA-test plas je in een bekertje. Met een pipet zuig je vervolgens wat urine uit het bekertje op. De inhoud van het pipet spuit je in het buisje, dat verzegeld in de safety bag wordt gestopt en daarna kan worden verzonden in de retourenvelop.

In het geval van de Nierfunctie zelftest en de Diabetes zelftest gaat het verzamelen van urine net even anders. In dit geval wordt een vacuette buisje gebruikt. Nadat je in een bekertje hebt geplast houdt je de kop (het witte stukje) van het opvangsysteem in de urine. Daarna bevestig je het buisje aan de andere zijde en daarmee prik je het vacuüm door. De vacuette zuigt zich dan vanzelf vol. Het buisje met urine stop je in de safetybag en stuur je in de retourenvelop naar het laboratorium.

Feces collectie

Om de aanwezigheid van bacteriën en parasieten – en dus de aanwezigheid van infecties – in het maag-darmkanaal te kunnen vaststellen is een beetje ontlasting nodig. In het Maag-darm Infecties Compleet testpakket van Easly is daarom een fecesvanger bijgevoegd, die van papier is gemaakt en die je dankzij de zelfklevende randen gemakkelijk over het toilet kunt spannen. Nadat je er wat ontlasting op hebt gedeponeerd, kun je met het bijgeleverde schepje een kleine hoeveelheid feces in het opvangpotje scheppen. Het verzegelde potje stuur je naar het laboratorium van Easly, voor verwerking. En de fecesvanger? Die kan worden dichtgevouwen en veilig worden doorgespoeld in het toilet. Het beste is om even te wachten met doorspoelen, zodat het papier eerst zacht kan worden.

SOA’s: vaginale en anale swab

Een SOA kan zich op meerdere plekken in het lichaam bevinden. Bij een swab, die je zelf thuis kunt verrichten, neem je met een wattenstaafje wat slijm af uit je mond, vagina of anus. Waar precies, is afhankelijk van welke test er verricht wordt en op welke manier je seks hebt gehad. In de zelftests van Easly verzegel je na afname de hele wattenstaaf in een buisje met een barcode erop. Bij de vaginitis test gaat het net anders: daarbij breek je alleen een deel van de wattenstaaf af in het buisje. Het buisje verzegel je en gaat in de safety bag, waarna het in de retourenvelop naar het laboratorium kan worden gestuurd.

Vaginaal

Anaal

Oraal

Vaginitis

Herpes/ Syfilis

COVID-19 swab (antigeentest)

Om vast te stellen of je corona hebt, wordt in de Easly antigeentest een neusswab gebruikt. Daarbij breng je een wattenstaafje in de neus en draai je het staafje aan het begin van de neusgang tien seconden rond. Dit herhaal je vervolgens in het andere neusgat. Het topje van het wattenstaafje doop je daarna in het buisje met buffervloeistof. Draai het wattenstaafje enkele keren rond in de vloeistof, terwijl je in de onderkant van het plastic buisje knijpt. Wacht een halve minuut en knijp daarna drie druppels uit het buisje op de cassette. Een kwartier later is de cassette klaar met het verwerken van je monster. Neem een foto van je test en bespreek de uitslag tijdens een online call met de arts van Easly. Wanneer de uitslag negatief is, krijg je een reiscertificaat, waarmee je met een gerust hart in het vliegtuig kunt stappen.

Renée Schootbrugge-Timmerman Msc

Goedgekeurd door een arts

Renée Schootbrugge-Timmerman Msc

Arts

Renée Schootbrugge-Timmerman is samen met haar collega-artsen binnen Easly verantwoordelijk voor een breed palet aan zorg, waaronder de preventieve zorg en SOA-zorg. Vanuit haar professie draagt zij bovendien medische inputs aan in diverse innovatieve projecten.

Leer meer

Gerelateerde artikelen

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.