Cart
 • Blog
 • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

Ijzerrijke voeding: eet slim en voorkom een ijzertekort

Inhoudsopgave

IJzer is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Ijzer heeft een onmisbare functie bij het transport van zuurstof in ons bloed. Een tekort aan ijzer kan leiden tot diverse gezondheidsproblemen en symptomen, variërend van vermoeidheid tot hartkloppingen. Daarom is het van groot belang om te begrijpen waar je ijzer in voeding kunt vinden en hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende binnenkrijgt. In dit artikel gaan we dieper in op de rol van ijzer in ons bloed, bespreken we mogelijke symptomen van ijzertekort en geven we een gedetailleerd overzicht van ijzerrijke voedingsmiddelen. Lees snel verder!

Functie van ijzer

Voordat we duiken in welke voedingsmiddelen rijk zijn aan ijzer, laten we eerst eens kijken naar de rol die ijzer speelt in ons lichaam. IJzer is essentieel voor de vorming van hemoglobine, een eiwit in rode bloedcellen dat zuurstof bindt en transporteert naar verschillende delen van ons lichaam. Dit transport van zuurstof zorgt ervoor dat al onze weefsels en organen zuurstof krijgen die ze nodig hebben om goed te kunnen functioneren. 

 

In de cellen wordt ijzer daarnaast gebruikt om energie te produceren. Daarom kunnen we ijzer gerust beschouwen als de ‘brandstof’ voor ons lichaam. IJzer speelt daarnaast een sleutelrol bij het ondersteunen van ons afweersysteem, waardoor we infecties kunnen bestrijden. 

Nurse
stethoscoop

Met andere woorden: ijzer is niet alleen van essentieel belang voor onze fysieke energie, maar het ondersteunt ook onze algehele gezondheid en welzijn. In het volgende gedeelte van dit blog zullen we dieper ingaan op hoe je ervoor kunt zorgen dat je voldoende ijzer binnenkrijgt en wat de symptomen van een tekort kunnen zijn.

Ijzer in voeding

Nu we begrijpen hoe belangrijk ijzer is voor ons lichaam en welke symptomen een tekort kan veroorzaken, laten we eens kijken naar de voedingsmiddelen die rijk zijn aan dit mineraal. Waar kun je ijzer in voeding vinden en hoe kun je ervoor zorgen dat je voldoende binnenkrijgt? 

 

Ijzer in dierlijke en plantaardige voeding

IJzer komt voor in verschillende voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. IJzer in voedingsmiddelen kan in twee vormen voorkomen: heemijzer en non-heemijzer.

 • Heemijzer is voornamelijk aanwezig in dierlijke producten, zoals vlees, vis en gevogelte. Heemijzer wordt efficiënter opgenomen in ons lichaam dan non-heemijzer. Het draagt bij aan een aanzienlijk deel van de ijzerinname wanneer je zowel dierlijke als plantaardige voedingsstoffen consumeert. Dit maakt dierlijke bronnen van ijzer een belangrijke optie voor het handhaven van gezonde ijzerwaarden.

 • Non-heemijzer is de vorm van ijzer die voorkomt in plantaardige voedingsmiddelen en in sommige dierlijke producten. Non-heemijzer wordt minder efficiënt opgenomen dan heemijzer. Gelukkig zijn er manieren om de opname van non-heemijzer te bevorderen. Zo kan de opname verbeterd worden door het te combineren met vitamine C-rijke voedingsmiddelen. Daarnaast kan de opname van ijzer belemmerd worden door calciumrijke zuivelproducten en door koffie en thee. Het is dus aan te raden om dit niet tegelijkertijd te consumeren met de producten die (non)heemijzer bevatten. 
Pokebowl

In welke voeding zit ijzer?

Je weet nu dat ijzer in zowel dierlijke als plantaardige producten te vinden is. Maar in welke specifieke voedingsproducten vind je veel ijzer? 

Dierlijke bronnen van ijzer:

 • Rundvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten zijn bijzonder rijk aan heemijzer, dat goed wordt opgenomen door ons lichaam. Dit maakt ze uitstekende bronnen van ijzer.

 • Orgaanvlees: Lever is een van de meest ijzerrijke voedingsmiddelen die je kunt eten. Het bevat niet alleen heemijzer, maar ook andere voedingsstoffen zoals vitamine A.

 • Kip en kalkoen: Gevogelte bevat ook veel  ijzer, hoewel minder dan rood vlees.
Bread with toppings
green vegtables
noten en zaden
vlees en vis

Plantaardige bronnen van ijzer:

 • Donkere Bladgroenten: Spinazie, boerenkool en snijbiet zijn voorbeelden van groene bladgroenten die ijzer bevatten. Hoewel het ijzer in plantaardig voedsel non-heemijzer is en minder efficiënt wordt opgenomen dan heemijzer, kunnen deze groenten nog steeds een waardevolle bron zijn.
 • Peulvruchten: Linzen, kikkererwten, en zwarte bonen zijn goede plantaardige bronnen van ijzer. Ze zijn ook rijk aan eiwitten en vezels, waardoor ze een gezonde keuze zijn.
 • Noten en zaden: Amandelen, cashewnoten, en pompoenpitten bevatten ijzer.

Zoals we eerder bespraken, wordt non-heemijzer, dat voornamelijk in plantaardige bronnen wordt gevonden, minder efficiënt opgenomen dan heemijzer, dat vooral in dierlijke producten wordt gevonden. Voor mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, is het daarom belangrijk om te weten dat er manieren zijn om de opname van non-heemijzer te vergroten:

 • Voeg vitamine C toe: Het combineren van voedingsmiddelen rijk aan vitamine C, zoals citrusvruchten, paprika’s en broccoli, met plantaardige ijzerbronnen kan de opname van ijzer verbeteren. Vitamine C helpt bij het omzetten van non-heemijzer in een vorm die gemakkelijker door het lichaam wordt opgenomen.
fruit
peper
brocolli
 • Vermijd voedingsmiddelen die ijzerabsorptie belemmeren: Sommige voedingsmiddelen, zoals calciumrijke zuivelproducten en koffie of thee, kunnen de opname van ijzer belemmeren. Probeer deze voedingsmiddelen apart van ijzerrijke maaltijden te consumeren.
 • thee in mok

  Ijzer is dus een onmisbaar mineraal voor ons lichaam en is te vinden in diverse voedingsmiddelen, zowel dierlijk als plantaardig. Door een gevarieerd dieet te volgen, kun je ervoor zorgen dat je lichaam de benodigde hoeveelheid ijzer krijgt. Wanneer dit onvoldoende lukt, kan er een ijzertekort ontstaan. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid. We duiken daarom nu dieper in op de symptomen van een ijzertekort. 

  Gerelateerde tests

  Symptomen van ijzertekort

  Een gebrek aan ijzer in je lichaam kan leiden tot een reeks symptomen die je dagelijkse leven kunnen beïnvloeden. Een ijzertekort op zichzelf hoeft geen klachten te geven. Vaak worden de klachten veroorzaakt doordat er sprake is van bloedarmoede ten gevolge van het ijzertekort. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen, want een vroegtijdige diagnose en behandeling van ijzertekort kunnen gezondheidsproblemen helpen voorkomen. De volgende symptomen kan je ervaren bij een tekort aan ijzer: 

  • Vermoeidheid: IJzer is noodzakelijk voor het transport van zuurstof naar je weefsels en organen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot een gebrek aan energie, wat zich uit in aanhoudende vermoeidheid.

  • Bleke huid: Bij een tekort aan ijzer kan het lichaam niet voldoende hemoglobine produceren. Als gevolg hiervan kunnen rode bloedcellen minder zuurstof transporteren, en de kleur van deze cellen kan veranderen, waardoor ze bleker worden dan normaal. Dit heeft invloed op de kleur van de huid en slijmvliezen, waardoor mensen met ijzertekort vaak bleekheid in de huid en het tandvlees ervaren.

  • Kortademigheid: IJzergebrek kan leiden tot een afname van de zuurstofvoorziening aan je weefsels, waardoor je sneller buiten adem raakt, vooral tijdens lichamelijke activiteit.

  • Koude handen en voeten: Onvoldoende ijzer kan de bloedcirculatie beïnvloeden, wat kan leiden tot koude handen en voeten.

  • Broze nagels en haaruitval: Een tekort aan ijzer kan invloed hebben op de groei en structuur van je nagels en haar, waardoor ze brozer worden en mogelijk uitvallen.
  hoesten
  dood haar

  Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen ook door andere aandoeningen veroorzaakt kunnen worden. Wanneer je klachten ervaart die mogelijk kunnen wijzen op een ijzertekort, raden we altijd aan om eerst een afspraak te maken bij je eigen (huis)arts.  Ben je benieuwd of je voldoende ijzer consumeert? Met de ijzer-status bloedtest van Easly kom je op een eenvoudige, snelle en betrouwbare manier erachter of je ijzerstatus voldoende is. Ben je benieuwd of andere bloedwaardes ook in orde zijn? Met het algemene bloedonderzoek van Easly screen je niet alleen je ijzerwaardes, maar neem je ook een kijkje in je risico op hart- en vaatziekten, je leverenzymen, je nierfunctie en je algemene bloedwaarden. 

  dokter

  Conclusie

  IJzer speelt een belangrijke rol in ons lichaam: het fungeert als de brandstof voor ons lichaam, omdat het essentieel is voor het transport van zuurstof naar onze cellen en weefsels. Een ijzertekort kan leiden tot vermoeidheid, een bleke huid, koude handen en voeten en broze nagels en haar. Het is daarom erg belangrijk om voldoende ijzerrijke voeding te consumeren. 

  Ijzer is te vinden in zowel dierlijke als plantaardige bronnen. Sommige voedingsbronnen bevatten veel ijzer, zoals rundvlees en lamsvlees. Bepaalde plantaardige bronnen bevatten ook ijzer, maar dit ijzer wordt moeilijker opgenomen door het lichaam. Vegetariërs kunnen hun ijzerinname verhogen door te kiezen voor ijzerrijke plantaardige voedingsmiddelen en deze te combineren met vitamine C-rijke voeding voor een betere opname. Als je vermoedt dat je een tekort aan ijzer hebt of als je last hebt van symptomen zoals vermoeidheid en zwakte, aarzel dan niet om een arts te raadplegen. Bij Easly kan je je ijzerwaarden op twee manieren te weten komen: door middel van de ijzer-status bloedtest  of de uitgebreide algemene bloedtest

  drs. Elise Janssen

  Goedgekeurd door een arts

  drs. Elise Janssen

  Medical content writer

  Drs. Elise Janssen voltooide haar MSc. in Medicine aan de Vrije Universiteit, Amsterdam. Ze is op dit moment in opleiding tot huisarts bij het Amsterdam UmC. Voor Easly schrijft ze medische blogs en controleert ze medische teksten.

  Leer meer

  Gerelateerde artikelen