Cart
  • Blog
  • Zakelijk
Search
Inhoudsopgave

“Een maand lang alleen rauwe melk” Easly meet gezondheidsimpact bijzonder experiment

Inhoudsopgave

Een maand lang niets eten en alleen rauwe melk drinken. Bas Renooij deed het. In april liet hij elke vorm van vast voedsel staan. Leidt zo’n eenzijdig dieet tot gezondheidsproblemen of is er juist sprake van een positief effect? De Easly Essential 7 test na afloop van het experiment leverde verrassende resultaten op.

Bas Renooij aan het begin van zijn experiment

Bas Renooij (43) is bedrijfsleider bij de Raw Milk Company en sport heel wat af. Crossfit, fietsen, zwemmen: hij draait er z’n hand niet voor om. Daarnaast verdiept hij zich in voeding en gezondheid. Met biologische voeding aangevuld met supplementen probeert Renooij een zo gezond mogelijk leven te leiden. Toch: hoe komt een mens erop om een maand lang alleen rauwe melk te drinken?

Quote van Bas
Beker met melk
Informatie over dieet rauwe melk

Een maand lang dronk Bas elke dag vier liter rauwe melk en een liter kefir, gemaakt van rauwe melk. Het ongebruikelijke dieet ging hem verrassend gemakkelijk af.


“Ik heb eigenlijk geen honger gehad,” zegt Bas. 

De hamvraag is natuurlijk wat een dergelijk eenzijdig dieet met je gezondheid doet. Om dat uit te zoeken deed Renooij met ondersteuning van Easly twee Essential 7 zelftests: een nulmeting en een test nadat het experiment was afgelopen. “De Essential 7 is zo ongeveer de meest uitgebreide bloedtest. Je moet daarvoor thuis met een vingerprik bloed afnemen. Ik dacht: drie buisjes, dat wordt lastig. Maar het ging goed. Ik heb de instructievideo bekeken en alles zat in het pakket. Er zat zelfs wat vaseline in. Als je daarmee je vinger insmeert, en dan prikt, blijft het goed doorlopen.”   

Bas met de inhoud van zijn essential 7 test pakket van Easly
Essential 7 mock-up

Tijdens de nulmeting waren de meeste bloedwaarden van Bas goed. Alleen zijn nierfunctie was niet optimaal en het LDL-cholesterol niveau was verhoogd. De hamvraag was natuurlijk wat de impact van een maand lang rauwe melk drinken op de belangrijkste bloedwaarden is.

Quote bas renooij

Wel waren de ontstekingsmarkers van Renooij aan het eind van het experiment verhoogd. En ook de leukocyten zaten in het rood. “Dat is te verklaren omdat ik de laatste dag van het experiment ziek werd,” zegt Renooij. “Ik was flink aan het hoesten en had last van mijn keel. Het was wat dat betreft prettig dat er ook wat duiding bij de resultaten zat. De arts van Easly-gaf bij iedere waarde een toelichting en vergeleek de beide tests ook met elkaar.”

Ondanks de positieve resultaten is Renooij weer teruggegaan naar zijn oude dieet. “Ik begon de laatste dagen van het experiment toch wel veel zin te krijgen in een mals stuk vlees,” lacht hij. “En een lekker kaasje is ook niet verkeerd.”

Masja van de Pas MSc

Goedgekeurd door een arts

Masja van de Pas MSc

Arts

Masja van de Pas is samen met haar collega-artsen binnen Easly verantwoordelijk voor een breed palet aan zorg, waaronder de preventieve zorg en de SOA-zorg.

Leer meer

Gerelateerde artikelen

Easly subscription
Easly subscription

Gezond blijven?

Ontvang elke twee weken onze e-mailnieuwsbrief met tips en trucs voor een gezond leven.